utorak, 4. srpnja 2017.

Ryuk (Death Note)

Sooo... I've been binge watching Death Note for the first time in my life. I know, I know, shame on me, I should've done it long ago, but better late than never, right? I guess it's that trailer for the new Netflix movie version that finally made me watch it. I know it won't be the version of Death Note we know (and love), but at least Willem Dafoe seems to be the perfect pick for Ryuk (his cackle is so close to the original). For Ryuk's drawing I used Pentel Brush Pen and other black and red markers.


Uh, ovo su bila dva zabavna dana - oni dani kad krenete s maratonom neke serije od početka do kraja i svijet oko vas stane, htio ili ne htio. Meni je na red došao Death Note, za što znam da će se mnogi čuditi kako to da tu anime seriju nisam gledao već prije. Stalno sam planirao, a onda sam vidio da u kolovozu izlazi Netflixov film inspiriran ovim crtićem, pa rekoh, sad ili nikad!

Naravno da će ta serija biti amerikanizirana adaptacija mange i animea, ali to ne mora značiti da će biti nešto (potpuno) loše, zar ne? U svakom slučaju, još uvijek probavljam novi ABC-ev trailer za Inhumans, sniman prema još jednom Marvelovom stripu (tzv. "X-Men" za siromahe") i čak prema mojim standardima izgleda, hm, loše. Jedino se svi slažu da je Lockjaw pogođen, ali ako već uložiš sredstva u kvalitetan CGI, nadam se da ne možeš puno pogriješiti. Tim više što će prva epizoda biti prikazana u IMAX-u (stvarno ne znam odakle im ta ideja). Što se tiče Death Note, zato sam htio da mi ovaj trailer ulije nekakvu nadu, pa ako ništa drugo, također jedna od boljih stvari je i ovdje CGI lik, Ryuk (kojeg sam i nacrtao) i odabir glumca koji ga je savršeno utjelovio, čak i njegov poznati smijeh - Willem Dafoe.

Sve to me je navelo da malo razmislim o nama kao čitateljima romana ili stripova i očekivanja da sve mora biti baš onako kako smo mi zamislili. Zaboravljamo da u slučaju filmova i TV serija netko drugi vuče konce, te da bi što bolje zaradili, moraju nešto promijeniti i približiti široj publici, tj. gledateljima koji nemaju pojma o izvornom materijalu. Naravno da oni nekad (često?) i pogriješe, previše pojednostavljujući neke ključne scene ili čak izbacujući neke elemente koje pravi fanovi žele vidjeti na ekranu. To može ići u rasponu od očitih promjena nekog lika poput rase ili spola, preko krivo upotrijebljenih ili pojednostavljenih stvari, pa sve do "nebitnih" sitnica koje su neki lik učinile zanimljivijim (npr. svi se pitaju hoće li u filmskoj verziji Death Note glavni lik Light jesti čips i sl.).

Zaključak stoji da imamo prevelika očekivanja. Nekad redatelji zabrljaju, nekad se mi razočaramo jer nismo dobili što smo htjeli, iako možda i konačni rezultat nije baš toliko loš. Ja sam odlučio da kod takvih uspješnih ili barem polu-uspješnih projekata neću previše cjepidlačiti. Neću se zamarati nekim nelogičnim potezima, vremenskim nedosljednostima i pojednostavljenim rješenjima, ako me taj film zabavi i prikaže mi nečiju drukčiju viziju izvornog materijala. To sve ne znači da se ponekad neću i požaliti na nešto što mi se baš i nije svidjelo, ali svakom filmu ili seriji ću dati priliku ako me imalo zainteresira tematika, tj. ako obrađuju nešto što me u tom trenutku zanima (kao npr. zadnjih par godina filmovi o superherojima). Bude mi krivo kad mi netko ocrni film poput Captain America: Civil War, ali onda pomislim, pa što ideš uporno gledati takve filmove kad bi se očito bolje proveo uz nekakvu dramu, komediju ili triler? Svatko ima svoj ukus, potrudi se onda pronaći svoj. ;-)

Za kraj priče o ekranizacijama, evo i trailer za Netflixov Death Note. Dakle, ne tvrdim da će biti nešto posebno, ali pogledat ću barem da vidim kako su prilagodili priču i prepoznam dijelove koji su mi se svidjeli u originalu.


Što se tiče crteža, nastao je dok sam gledao anime, negdje pred kraj. Malo-pomalo, taman sam završio prije predzadnje epizode. Koristio sam Pentel Brush Pen i crni i crveni marker. Možda nisam trebao obojati crveno, ali bila mi je fora, budući da jabuke imaju znatnu ulogu u seriji i jedan su od najprepoznatljivijih motiva serije. ;.-)

Do idućeg puta!

Nema komentara:

Objavi komentar