nedjelja, 30. srpnja 2017.

Birthday cards (June/July 2017)

Here are some of the birthday cards I made in June/July 2017. There are many Youtube channels with creative tutorials which helped me come up with my versions of pop-up birthday cards.


Ovaj put ću vam predstaviti tri rođendanske čestitke koje sam napravio tijekom lipnja i srpnja ove godine. Za razliku od nekih koje sam radio "iz glave", za ove mi je bila potrebna pomoć tutoriala s kreativnih kanala na YouTubeu.

Three balloons



Ova je napravljena jednom od najčešćih tehnika koje sam uspio naći na internetu. Likovi koje želite na naslovnoj stranici nisu samo zalijepljeni, nego imate dojam kao da lagano lebde iznad pozadine. Budući da se radi o balonima, upotrijebio sam i tanki konopac, te prigodnu traku na kojoj piše Happy birthday.


Da bi se stvorio dojam "lebdenja", tanke trakice papira se saviju u određeni položaj koji djeluje poput opruge i zalijepe iza svakog balona. Čestitka stane u kuvertu, jer čim se izvadi, baloni se uz pomoć te "papirnate opruge" opet lagano uzdignu i naizgled "lebde".


Hot air balloon



Ova čestitka, osim što nastaje na isti način kao prošla, ima također isti motiv - balon. Ovaj put se radi o balonu na vrući zrak koji leti među oblacima. Dojam "lebdenja" je postignut kao i prije, osim što su na ovoj trebale dvije "papirnate opruge", zbog veličine balona. Jedan oblak je postavljen ispred, a drugi iza radi efekta dubine. U oba prikazana slučaja uz upotrebu tih "opruga" lakše je poigrati se s perspektivom nego kod "plošnih" čestitki.


The cake



Ova čestitka se prilično razlikuje od prve dvije. Ovdje se kreativni elementi ne nalaze na naslovnici, već unutar čestitke. Efektnim rezanjem unutrašnjeg papira mogu se dobiti "stepenasti" oblici koji tvore tortu i ona se oblikuje otvaranjem čestitke.


Nakon što to izrežete, jedino još morate ukrasiti "tortu" i pozadinu po želji, a u "podnožju" ostaje dovoljno mjesta za rođendansku poruku. Na kraju sve (osim izrezanih i presavijenih dijelova koji predstavljaju tortu) zalijepite na čestitku.


Ove se tehnike možda nekome čine kao gnjavaža, ali ako imate malo strpljenja, nije toliko problem napraviti ih. Možete i personalizirati čestitke prigodnim motivima ili možete, kao i ja u ovim slučajevima, koristiti uobičajene motive koje povezujemo s rođendanom, srećom, pozitivnim osjećajima i sl.

četvrtak, 27. srpnja 2017.

Podložak za cvijeće/svjetiljku

This #ThrowbackThursday (#tbt) is reserved for a round wood caddy, usually used for flower pots, but I made mine for a heavy lamp. It's made of an old cutting board (sandpapered and painted) and three little wheels.


Još jedan projekt za #ThrowbackThursday (#tbt), što je - nećemo si lagati - samo filler za dane kad ne napravim ili nacrtam nešto novo. Za razliku od ostalih "drvenih" projekata, ovaj je nastao nedavno, prije manje od dva mjeseca. Radi se o podlošku na kotačićima koji se obično koristi za kaljeve s cvijećem, no meni je poslužio  za jednu tešku lampu koju je trebalo svakodnevno pomicati.

Ne radi se o nekakvom wow projektu, zapravo je vrlo jednostavan. Jedino što se trebalo kupiti bio je lak za drvo, a sve ostalo sam već imao. Iskoristio sam staru okruglu dasku za rezanje mesa, koju je trebalo "izšmirglati" zbog rezova koji su ostali od upotrebe noža. 


Zatim ju je trebalo i lakirati.


Kotačići su mi ostali od jednog prijašnjeg projekta, pa ih je samo trebalo pričvrstiti ("ušarafiti") nakon što se lak osušio.


Toliko za ovaj put, nadam se da ću uskoro objaviti nešto složenije. Do idućeg projekta!

subota, 22. srpnja 2017.

Vulture (Spider-Man: Homecoming)

Vulture is not a very famous Marvel's villain, but maybe that's the reason why he was ideal for Spiderman's first film in the MCU. I liked his design very much (combining the Chitauri and Ultron technology, much different than his original version), but I decided to draw him in a simplified way, in the chibi version and using only black markers.


Dok i dalje pripremam već spomenuti digitalni crtež inspiriran ljetom i Pokemonima, objavljujem neke manje projekte kako biste znali da sam živ i divili se mojim ostalim talentima. Najlakše mi je nacrtati nešto rukom, pojednostavljeno, koristeći crne markere, pa je tako i ovaj put pred vama moja chibi verzija Marvelovog zlikovca Vulture, koji se pojavljuje u novom filmu o Spider-Manu. Jako mi se sviđa novi dizajn, inspiriran Chitauri i Ultron tehnologijom iz prošlih filmova o Avengerima.

O samoj tehnici ne moram previše pisati, proces je vrlo jednostavan i vidite ga na slici dolje. Jedino na što moram paziti je kako povezujem linije, jer dijelove moram ispuniti crnom bojom, pa prazni, bijeli dijelovi moraju djelovati kao granica. Ponekad i pogriješim, ali zato treba oprezno planirati koji dio će biti obojen, a koji ne.


Kod ovakvih crteža volim što ne moram obazirati pažnju na detalje, što je inače moja "boljka" - često želim pojednostaviti svoje crteže, a onda završim dodavajući nepotrebne detalje koji se ni ne vide kad se slika gleda u cjelini. Osim što mi to oduzme više vremena od planiranog, pomalo me obeshrabri kad poželim početi s novim digitalnim crtežima.

Zasad uživajte u ovoj tehnici i vidimo se uskoro s idućim projektom!

četvrtak, 20. srpnja 2017.

DIY klupica/stalak za manje uređaje

I also make little plywood stools/stands/benches (sorry, I'm not sure how to call them). I use them to increase free space or storage on desks or kitchen counters etc. Currently there's one on my computer desk - I used it first for my scanner and printer, but now I use it for my monitor and drawing tablet. And now I will present you the other, which I use on my kitchen counter.

 

Evo još jednog projekta od drveta, točnije šperploče. Opet se ne radi o nekom umjetničkom djelu, već o korisnom predmetu. To su klupice uz pomoć kojih povećavam slobodno mjesto na radnom stolu, kuhinjskoj plohi itd. Jednu imam još odavno, kad sam na kompjuterskom stolu trebao mjesta i za skener i za printer. U međuvremenu sam kupio uređaj koji je oboje u jednom, pa sam na nju stavio monitor, a tablet za crtanje ispod nje. Druga je upravo ova koju ću vam predstaviti danas, a koristim je u kuhinji za indukcijsku ploču i kuhalo za vodu.

Za razliku od one prve klupice, ova je od nešto osjetljivije šperploče. Našao sam je u obliku manjih dasaka, tj. letvica u Pevecu, te izmjerio i izrezao onoliko koliko mi treba da bude iznad indukcijske ploče. Bočne dijelove ili "noge" sam učvrstio dugačkim čavlima.


E, sad, budući da je ta šperploča prilično mekana (ona prva klupice je bila od punog drveta), trebalo je te bočne strane nekako i učvrstiti. Inače bih koristio čavliće ili vijke, ali ovaj put sam upotrijebio vruće ljepilo. Njime sam učvrstio kutne metalne držače i mislim da će poslužiti svrsi, jer kuhalo za vodu koje stoji na klupici je stvarno lagano.


Tako sam dobio više mjesta na kuhinjskoj plohi, jer bi inače kuhalo stajalo pored i zauzimalo taj dio. Ovako se nalazi iznad indukcijske ploče, a kad nju zatrebam, samo je izvučem koliko je potrebno.


Toliko o tome - eto, vrlo je jednostavno, a ipak je nešto kreativno i korisno što sam napravio svojim rukama.

Do idućeg projekta!

utorak, 18. srpnja 2017.

DIY slider birthday card

I came across an interesting tutorial about some kind of optical illusion greeting cards and I just had to make one for a friend's birthday. Simple black and white illustrations transform into colourful ones by pulling out the left part of the card. It's actually pretty simple and very creative.


Na Instagram računu @5.min.crafts naišao sam na izradu zanimljivih čestitki s optičkim varkama i odlučio sam napraviti jednu za rođendan. "Varka" je u tome što povlačenjem dijela čestitke crno-bijeli crtež postaje šaren, a vraćanjem čestitke u prvotni položaj slika opet postaje crno-bijela.

Prvo što trebate napraviti je okvir čestitke, te izrezati dva identična bijela papira i čvršću prozirnu foliju (može biti od neke ambalaže ili folija za grafoskop) koji stanu u prorez:


Jedan list papira zalijepite zajedno s okvirom čestitke (samo s jedne strane, u ovom slučaju desne). Na drugi papir prislonite foliju i zalijepite ih s lijeve strane. Na papir nacrtajte što želite i obojite flomasterima:


Zatim vratite foliju na svoje mjesto (iznad gotovog crteža) i na nju crnim markerima preslikajte samo konture crteža:


Prilikom sastavljanja čestitke pazite na to da dio s folijom dođe iznad onog zalijepljenog bijelog papira, a obojeni dio ispod. Prilikom povlačenja tog lijevog dijela čestitke, dobije se zanimljive iluzija koju možete vidjeti i na videu:


Jedini problem kod kreativnih čestitki je taj što, kad vam se zaredaju rođendani kao kod mojih prijatelja i rodbine u srpnju, morate stalno smišljati ili pronalaziti nove ideje kako ne bi ispalo da iz tjedna u tjedan reciklirate stare ideje. Stalno razmišljam o tome da, ako vas netko smatra kreativnom osobom, to morate dokazivati iz dana u dan i s vremenom to postane neka vrsta opterećenja, jer se bojite da ćete iznevjeriti njihova očekivanja. Ili je to samo moje viđenje problema koji zapravo ne postoji i ljudi oko mene se uopće ne zamaraju takvim sitnicama?

Uglavnom, i dalje ću nastaviti po svom, kamo god me to odvelo. Do idućeg projekta!

četvrtak, 13. srpnja 2017.

Insect screen (DIY project)

One of my projects was an insect screen for my bedroom window, which I made from scratch. I reused most of the materials from my shed, only the net was new. When it was finished, I attached it to the window frame with magnets and some wire. It's still there, keeping mosquitoes away and enduring all weather conditions. I know this doesn't qualify as art, but at least it's a creative DIY project.


Osim crtanja i izrađivanja sitnica, ponekad se uhvatim nekog "ozbiljnijeg" projekta. Istina, ovo je bilo prije više godina, ali koristim ovaj blog kako bih prikazao sve čime sam se dosad bavio, a da je barem malo kreativno. Ili, u ovom slučaju, korisno. Trebala mi je mreža (protiv komaraca) s okvirom za prozor spavaće sobe, pa sam iskoristio sve što sam imao u šupi (aka pomoćnom objektu) i napravio okvir, jedino sam morao kupiti mrežu. Neću ovaj put ići u detalje što i kako, mislim da slike dovoljno govore za sebe, a ako ste na ovom blogu zbog mojih hobija i ostalih "umjetničkih" tehnika, sumnjam da ćete baš poželjeti napraviti nešto ovako.

Ipak, ako nekog zanima proces, bilo mi je ostalo dosta drvenih letvica od lamperije i sl. Njih je trebalo izrezati po mjeri i po potrebi brusiti (šmirglati), te lakirati. Od debljih sam napravio donji dio okvira, a od tanjih, onda logično, gornji. Mrežu sam zategnuo na donjem okviru pomoću čavlića (rajsnedli), a nakon što sam stavio gornje letvice, njih sam učvrstio šarafčićima za drvo. S unutrašnje strane sam učvrstio (zašarafio) četiri magneta, jer se cijeli okvir trebao oslanjati na metalne vodilice za rolete na prozoru. Ipak, zbog mogućeg vremenskih nepogoda, morao sam je osigurati tankom žicom, za svaki slučaj. U međuvremenu sam morao promijeniti mrežu, ali evo, okvir i dalje stoji na mjestu i odolijeva svim nepogodama. Nakon njega sam napravio još jedan, za šupu, ali nisam slikao. U svakom slučaju, proces je isti.




Ali to nije sve! Imam još barem dva "drvena" projekta, iako nisu ovako komplicirani. Hoću reći, nije zapravo ni ovaj, ali oni su puno jednostavniji. Jedan sam napravio prošle godine, drugi prošli mjesec, pa ću ih objaviti ovdje četvrtkom (znate za onu foru #ThrowbackThursday aka #TBT). U međuvremenu slijedi sve kao i dosad.

Do idućeg projekta!

ponedjeljak, 10. srpnja 2017.

IBM (aka Black Ghost) from "Ajin"

Ajin or Demi-Humans (from the manga and anime "Ajin") are immortal and can summon so-called IBM's or Black Ghosts, so I drew the main protagonist's IBM (or at least my version of it). I really liked the anime, although many fans of the manga complained about the style it was drawn (the CGI was used instead of traditional style). My illustration is an ink drawing and I had so much fun drawing it!


Prije nekoliko mjeseci sam odgledao anime seriju "Ajin" i još tad sam planirao nacrtati nešto posebno, budući da mi se serija jako svidjela, ali iako sam započeo crtati, nikad nisam završio. Tema je, kao i ovaj put, bio IBM aka Black Ghost (odnosno moja verzija tog lika), ali ipak sam ga nacrtao iz početka. Ajin je u crtiću posebna rasa ljudi koji mogu prizvati tzv. IBM (Invisible Black Matter), koji im služi kao štit ili za borbu i sl. Moja verzija je nešto drukčija od originala, tj. tamo ima cijelo tijelo i ne izgleda poput mumije. To je bio moj izbor, jer mi se sviđa taj efekt koji sam na kraju dobio.

Crtao sam samo s crnim markerima različite debljine, ali sam ovaj put uslikao i ostale korake, kao što možete vidjeti na donjim slikama:




Ovaj tjedan se pripremam za jedan prigodan ljetni crtež i imam velika očekivanja od njega, ali ako mi opet nešto ovako brzinski padne na pamet, vjerojatno ću to ubaciti u svoj raspored.

Do idućeg puta!

nedjelja, 9. srpnja 2017.

Budgie (mixed media)

OK, here's one silly project... Constantly looking for creative ideas, I came across something that isn't actually new or groundbreaking, but it looked very interesting, so I decided to give it a try. Some artists combine their art with real photographs, so I put a digitally drawn budgie (Inkscape, vectors) on my favourite glass on my coffee table. Why this setting, why the budgie - I don't know, it was an instant idea. The budgie (let's call him Cico, aka Tzitzo) didn't take me a lot of time and I tried to keep it simple.


Ne bih ja bio ja kad ne bih naišao na nešto drukčije od onog što inače stvaram i dao si zadatak da to pokušam imitirati, iskušati svoje granice. Ovaj put se ne radi o nečem pretjerano kompliciranom, pa se čudim da nisam ranije isprobao ovako nešto. U pitanju je kombinacija fotografije i crteža, u mojem slučaju digitalnog. Za prvi pokušaj, uslikao sam svoj stol u dnevnom boravku i - bez nekog posebnog razloga - na svoju omiljenu čašu stavio svojeg prvog ljubimca papagaja (zvao se Cico).

Prvo sam nacrtao skicu bez previše detalja. Zatim sam je skenirao i u Inkscapeu napravio outline, te ga konačno i obojao. Zatim sam ga iskopirao na fotografiju sa stolićem koristeći nekoliko layera kako bi se činilo da se uklapa - stoji na čaši, gdje vidimo veći dio tijela, a rep se nazire iza čaše (zapravo jednostavna manipulacija u meni omiljenom Paint Shop Pro).


Ne znam što mislite o ovakvom "remek-djelu", ali meni je bilo vrlo zabavno. Ne znam što slijedi, ovo mi nije bilo u originalnom planu, već se slučajno nametnulo, ali povremeno ću se vratiti ovakvim projektima, možda ih čak pokušati malo zakomplicirati. ;-)

Do idućeg puta!

subota, 8. srpnja 2017.

Spider-Man

Believe it or not, I managed to finish my latest project two days before the schedule! It's been on my Instagram and Twitter, as well as in my FB page gallery, but I'm posting it here just now, because I wanted to watch the movie first. As you can see (if you don't remember my list), the project is Spider-Man and the movie Spider-Man: Homecoming.


Napokon sam nešto uspio napraviti na vrijeme - digitalni crtež Spider-Mana uoči dolaska filma Spider-Man: Homecoming u kina! Međutim, još od prošle godine sam imao neku drugu pozu na umu. Naletio sam na nekakvu fotografiju i spremio je u jednu mapu na mobitelu, planirajući je iskoristiti upravo za ovu priliku. Ne moram vam ni reći da se dogodilo ono najgore: bio sam spreman za crtanje, nabrijao sam se na navalu kreativnosti, kad ono - fotografiji ni traga ni glasa! Naime, u međuvremenu sam je slučajno obrisao s mobitela, a da je prije toga nisam kopirao na OneDrive ili kompjuter, tako da sam prvih sat vremena predviđenog za crtanje potrošio na surfanje po datotekama na mobitelu i svim ostalim mjestima na kojima sam pretpostavio da bi moglo biti. Na kraju sam se morao pomiriti s činjenicom da je vrijeme da pronađem neku drugu referencu. I našao je na deviantArtu, točnije ovdje.

Opet sam crtao u Inkscapeu, i to istom metodom koju sam "otkrio" kad sam crtao Wonder Woman. Nažalost, iako sam to imao u planu, tad nisam zapisao korake kako sam došao do željenog efekta, tako da mi je i kod Spider-Mana trebalo više vremena kako bih se sjetio svega. Srećom, sjetio sam se, zapisao i nadam se da mi to ubuduće neće oduzimati toliko puno vremena. Uz to sam našao vrlo efikasan, praktičan i vizualno zanimljiv način stvaranja sjena i osvijetljenih dijelova i vjerujem da ću to i ubuduće koristiti.

Kao što vidite na donjem crtežu, outline je opet vrlo lijepo ispao. Najviše vremena sam potrošio na uzorak mreže na kostimu, ali sve u svemu nije bilo većih problema.


Ako usporedite skicu s ostalim crtežima, možete primijetiti da sam odlučio promijeniti položaj lijeve šake. Htio sam je nacrtati što bliže modelu, ali kad sam prebacio u outline, nije baš lijepo ispalo. Zato sam mobitelom uslikao svoju šaku i crtao prema njoj. Čini mi se da izgleda prirodnije, zar ne? Još sam neke stvari promijenio u odnosu na izabrani model. Malo sam proučio naslovnice stripova, pa sam dodao još neke izmjene da bude što više stripovski: desna šaka, bedra, veća glava, veće oči i sl.


Što se samog filma tiče, već sad su ga proglasili najboljim filmom o Spider-Manu, najboljim Marvelovim filmom, te filmom koji je na Rotten Tomatoes dobio najviši postotak od svih filmova o superherojima dosad. Ne znam s kojom bih se tvrdnjom složio, ali mislim da je to film kakav Spider-Man i zaslužuje. Naravno da su mi se najviše svidjeli dijelovi koji imaju veze s MCU, jer sam očito postao opsjednut tim "shared universe" filmovima (mislim da će mi se to dogoditi i sa Justice League kasnije ove godine), ali sve u svemu vrlo je dobar dodatak već uhodanim likovima i pričama. Smiješno mi je što su ubacili poznatu glumačku postavu iz Iron Mana, kao što su Tony, Happy i Pepper, a također sam zadovoljan i nadovezivanjem na tehnologiju Chitaurija i Ultrona iz oba Avengera. Znam da se možda radi o sitnicama, ali drago mi je da paze na to u kakvom svijetu svi ti novi likovi žive. Također i izbor lika Spider-Mana kao srednjoškolca unosi neku novu dimenziju u cijelu tu priču (inače gledam crtanu seriju Ultimate Spider-Man, koja ima sličan ton - i u kojoj su između ostalih i njegovi prijatelji Power Man aka Luke Cage i Iron Fist tinejdžeri - pa mi ovo nije bilo previše strano).

Toliko zasad o superherojima. Malo ću pregledati svoju listu i vidjeti što bih mogao sljedeće nacrtati ili napraviti, iako me jedna ideja muči već tjednima, ali nisam ništa htio počinjati prije nego što završim Wonder Woman i Spider-Mana. Možda je uspijem ostvariti idući tjedan, ali prije toga ću vjerojatno objaviti i još neke manje projekte. Znači, do idućeg puta!

utorak, 4. srpnja 2017.

Ryuk (Death Note)

Sooo... I've been binge watching Death Note for the first time in my life. I know, I know, shame on me, I should've done it long ago, but better late than never, right? I guess it's that trailer for the new Netflix movie version that finally made me watch it. I know it won't be the version of Death Note we know (and love), but at least Willem Dafoe seems to be the perfect pick for Ryuk (his cackle is so close to the original). For Ryuk's drawing I used Pentel Brush Pen and other black and red markers.


Uh, ovo su bila dva zabavna dana - oni dani kad krenete s maratonom neke serije od početka do kraja i svijet oko vas stane, htio ili ne htio. Meni je na red došao Death Note, za što znam da će se mnogi čuditi kako to da tu anime seriju nisam gledao već prije. Stalno sam planirao, a onda sam vidio da u kolovozu izlazi Netflixov film inspiriran ovim crtićem, pa rekoh, sad ili nikad!

Naravno da će ta serija biti amerikanizirana adaptacija mange i animea, ali to ne mora značiti da će biti nešto (potpuno) loše, zar ne? U svakom slučaju, još uvijek probavljam novi ABC-ev trailer za Inhumans, sniman prema još jednom Marvelovom stripu (tzv. "X-Men" za siromahe") i čak prema mojim standardima izgleda, hm, loše. Jedino se svi slažu da je Lockjaw pogođen, ali ako već uložiš sredstva u kvalitetan CGI, nadam se da ne možeš puno pogriješiti. Tim više što će prva epizoda biti prikazana u IMAX-u (stvarno ne znam odakle im ta ideja). Što se tiče Death Note, zato sam htio da mi ovaj trailer ulije nekakvu nadu, pa ako ništa drugo, također jedna od boljih stvari je i ovdje CGI lik, Ryuk (kojeg sam i nacrtao) i odabir glumca koji ga je savršeno utjelovio, čak i njegov poznati smijeh - Willem Dafoe.

Sve to me je navelo da malo razmislim o nama kao čitateljima romana ili stripova i očekivanja da sve mora biti baš onako kako smo mi zamislili. Zaboravljamo da u slučaju filmova i TV serija netko drugi vuče konce, te da bi što bolje zaradili, moraju nešto promijeniti i približiti široj publici, tj. gledateljima koji nemaju pojma o izvornom materijalu. Naravno da oni nekad (često?) i pogriješe, previše pojednostavljujući neke ključne scene ili čak izbacujući neke elemente koje pravi fanovi žele vidjeti na ekranu. To može ići u rasponu od očitih promjena nekog lika poput rase ili spola, preko krivo upotrijebljenih ili pojednostavljenih stvari, pa sve do "nebitnih" sitnica koje su neki lik učinile zanimljivijim (npr. svi se pitaju hoće li u filmskoj verziji Death Note glavni lik Light jesti čips i sl.).

Zaključak stoji da imamo prevelika očekivanja. Nekad redatelji zabrljaju, nekad se mi razočaramo jer nismo dobili što smo htjeli, iako možda i konačni rezultat nije baš toliko loš. Ja sam odlučio da kod takvih uspješnih ili barem polu-uspješnih projekata neću previše cjepidlačiti. Neću se zamarati nekim nelogičnim potezima, vremenskim nedosljednostima i pojednostavljenim rješenjima, ako me taj film zabavi i prikaže mi nečiju drukčiju viziju izvornog materijala. To sve ne znači da se ponekad neću i požaliti na nešto što mi se baš i nije svidjelo, ali svakom filmu ili seriji ću dati priliku ako me imalo zainteresira tematika, tj. ako obrađuju nešto što me u tom trenutku zanima (kao npr. zadnjih par godina filmovi o superherojima). Bude mi krivo kad mi netko ocrni film poput Captain America: Civil War, ali onda pomislim, pa što ideš uporno gledati takve filmove kad bi se očito bolje proveo uz nekakvu dramu, komediju ili triler? Svatko ima svoj ukus, potrudi se onda pronaći svoj. ;-)

Za kraj priče o ekranizacijama, evo i trailer za Netflixov Death Note. Dakle, ne tvrdim da će biti nešto posebno, ali pogledat ću barem da vidim kako su prilagodili priču i prepoznam dijelove koji su mi se svidjeli u originalu.


Što se tiče crteža, nastao je dok sam gledao anime, negdje pred kraj. Malo-pomalo, taman sam završio prije predzadnje epizode. Koristio sam Pentel Brush Pen i crni i crveni marker. Možda nisam trebao obojati crveno, ali bila mi je fora, budući da jabuke imaju znatnu ulogu u seriji i jedan su od najprepoznatljivijih motiva serije. ;.-)

Do idućeg puta!

subota, 1. srpnja 2017.

Wonder Woman

Here is my latest digital drawing - the one and only Diana Prince, aka Wonder Woman! I used Inkscape again and discovered some new features, so I guess I'll continue posting digital illustrations just to keep practicing and get used to these techniques.


Evo, napokon sam završio najnoviji crtež! Ako se pitate čemu ta rečenica, onda me najvjerojatnije ne pratite na Instagramu, jer zbog odugovlačenja skoro svakodnevno objavljujem dijelove crteža ili kratke video uratke i vjerojatno dosađujem onima koji me prate. Istina je da je crtež mogao biti gotov i ranije, ali su me omele neke osobne (ne)prilike i frustriralo me što nisam mogao ubrzati proces, pa sam malo iskoristio situaciju za samopromociju.

Kao što vidite (ali kao i što sam najavio), radi se o Wonder Woman, čime nastavljam pratiti nekakav svoj plan, ali i dalje tjednima prekrasno. Obećao sam da ću objavljivati projekte čim neki film dođe u kina, ali i dalje kasnim. Za manje od tjedan dana stiže Spider-Man: Homecoming, kojim sam postao opsjednut zadnjih tjedan dana i ne mogu ga dočekati, ali baš me zanima koliko ću biti ažuran. Što se tiče WW, ispao je jedan od najboljih superhero filmova godine i bilo mi je drago kad sam uspio naći odgovarajuću pozu za njen lik, k tome još iz perspektive. Radi se o fotografkinji čije fotografije možete pronaći na deviantArtu pod imenom SenshiStock ovdje, a konkretnu pozu ovdje. Često ih koristim kao referencu ili ideju za crteže.

Što se tiče rada u Inkscapeu i privikavanja na tehniku, također sam zadovoljan jer sam baš kod ovog crteža otkrio metodu koja mi je nedostajala da bih dobio efekte koje želim, ali budući da sam kombinirao više ideja i zapravo slučajno naletio na ono što sam želio, moram to hitno negdje zabilježiti kako ne bih zaboravio. Što se ostalih stvari tiče, opet sam se posebno pozabavio lineartom u vektorima i prezadovoljan sam kako je ispao:


Skica je, dakle, nastala prema već spomenutom predlošku i na prvoj verziji nisam previše obazirao pažnju na lice. Znao sam da ću ga morati promijeniti, tako da je ovo zapravo druga (i bolja!) skica:


Ako možda niste primijetili, napokon sam napravio i svoj logo za GrdiArt. Već neko vrijeme sam se bavio tom idejom i nakon nekoliko pokušaja odlučio se za ovu verziju koju vidite u donjem desnom kutu crteža. Ali o tome nekom drugom prilikom, u postu posvećenom samo tome.

Zasad toliko, pozdrav do idućeg projekta!

;-)