četvrtak, 27. listopada 2016.

Dracula Candy Bar Wrapper


Ovaj put nešto vrlo jednostavno, a prigodno - omot za čokoladice s likom Drakule! Nisam to izmislio, već našao na netu i opet me je uhvatilo ono moje "hm, a da to probam napraviti?" stanje. ;-P

Znači, postoje već gotovi proizvodi, pa sam ovo napravio otprilike prema jednom. Trebao mi je crni hamer papir, malo bijelog papira, škare, crni i crveni flomaster, ljepilo i (u ovom slučaju elastična) vezica. Sve sam imao spremno od prije, jer uvijek nešto crtam i izrađujem, jedino sam kupio vezicu prije tjedan-dva (naletio u Kauflandu!), jer će mi trebati za ovogodišnju Hallloween masku (ako kojim čudom bude gotova na vrijjeme) - i, naravno, kupio sam Snickers (nije reklama, može bilo koja čokoladica).

Postupak je vrlo, vrlo, vrlo jednostavan i može se vidjeti na idućim slikama (sam sam osmislio proces, vi možete i nešto promijeniti ili dodati):


Mislim da je svaka uputa suvišna (ili si ja to već pomalo umišljam nakon toliko godina "prtljanja" oko sličnih "projekata" koje bih mogao i žmirečki napraviti), ali ako itko slučajno ima problem s izradom ovoga, slobodno mi ostavite poruku u komentarima.

U svakom slučaju, uz malo truda imate zanimljiv poklon za nekoga tko voli Halloween i neće vas slati u pakao zbog nekršćanskih tendencija koje izražavate Snickers čokoladicom. Ah, da, i Drakulom, skoro sam zaboravio... Da, bit će da je on zapravo jezičac na vagi zbog kojeg biste mogli upasti u slične rasprave, a ne Snickers, pardon... Ponekad pobrkam pojmove kad mi se "osobe od autoriteta" pokušaju uplitati u život i slobodu izražavanja. ;-)

Do idućeg risanja, hobiranja il' pisanja! Stay inspired!

Grdi ;-)

utorak, 25. listopada 2016.

Inktober challenge 2016 - treći tjedan

Inktober was started several years ago by Jake Parker to encourage one ink drawing a day for the month of October. There's a theme for every day, but the most important thing is to pick up your pen and start drawing. These are my drawings from the second week.


Kasnim malo s trećim izvještajem, jer sam zbog nekih obveza počeo kasniti tri dana sa izazovom, ali navodno to nije problem - najvažnije je da se na kraju sve stigne.

Sedamnaesti listopada bio je rezerviran za temu BATTLE. Iskoristio sam ovogodišnji Marvelov hit Captain America: Civil War, u kojem su se sukobili Cap i Iron Man. Ne znam jesam li uspio u naumu, mislim da i nije ispalo baš kako sam zamislio.


Osamnaesti dan tema je bila ESCAPE i prilično sam zadovoljan kako mi je ova ideja ispala.


U srijedu je tema bila FLIGHT, pa sam inspiraciju našao u Star Treku. Ideja nije moja (našao sam sličan crtež na internetu), ali izvedba je.






Dvadesetog je tema bila SQUEEZE, pa sam se opet poslužio temom Pokemona. Bio je to zadnji dan koji sam uspio pratiti temu, jer kao što sam rekao, sa zadnja tri sam kasnio.




Petak je bio opet dan za Marvel. Tema je bila BIG, pa sam nacrtao Chibi Hulka.


Idući dan bio je dan za LITTLE, pa je došao red na Chibi Ant-Mana.


Za kraj sam zašao u DC Comics područje i za temu SLOW izabrao puža s Flashevom maskom. Ne znam je li ideja originalna, ali meni se svidjela.



Inače, redovito objavljujem na Instagramu, što znači da sam zbog kašnjenja ovaj crtež objavio tek danas, ali nisam zabrinut. Na ovaj ili onaj način planiram završiti ovaj izazov.

Do crtanja!

ponedjeljak, 24. listopada 2016.

DIY Halloween pumpkin keychain and fridge magnet


Nije novost da Halloween ili Noć vještica često razbuđuje maštu i nudi inspiraciju za razne projekte. Imam i previše ideja i ne vjerujem da ću sve stići na vrijeme, ali ovo sam htio napraviti jer se ujedno radi i o poklonu. Opet sam se dohvatio polimerne gline i napravio dvije stvari vezane za Halloween - privjesak za ključeve i magnet za hladnjak s motivom izdubljene bundeve.

Sam proces izrade privjeska nije bio pretjerano težak. Nakon što sam napravio dvije narančaste kuglice i oblikovao ih u bundeve, dodao sam crnu boju za oči i usta, te zelenu za peteljku. Opet sam se poslužio zamrzivačem u određenim koracima izrade, jer su se detalji mogli vrlo lako izgubiti prilikom držanja, pritiskanja i sl. Na kraju sam provukao žicu za privjesak i premazao lakom. Na slikama također možete vidjeti nešto od pomagala koje koristim, a mogao bih i napraviti poseban post u kojem vam predstavljam što sam sve nabavio za ovu vrstu projekta.


Ni kod izrade magneta za hladnjak nije bilo puno mudrosti. Budući da je nešto veći, pokušao sam napraviti dojam dubine, tj. da izgleda kao da su oči i usta izdubljeni. Ovaj put sam upotrijebio žutu boju, kako bi ličila na osvijetljenu bundevu. Donji dio sam napravio izravno na papiru za pečenje, jer sam kod prijašnjih projekata otkrio da ne mogu dovoljno dobro odlijepiti taj dio od površine, a da se ne pojave male pukotine i zadovoljan sam kako je ovaj put ispalo.


Također sam ovaj put upotrijebio sredstvo za skidanje boje s noktiju kako bih skinuo otiske i nečistoće s gotovog proizvoda (prije pečenja, naravno). Tjednima sam pokušavao nabaviti nešto što Amerikanci zovu rubbing alcohol, a kod nas je navodno preveden kao izopropilni alkohol i dok se, za razliku od nas, tamo to može nabaviti u svakoj ljekarni, prodavaonici boja i lakova ili hobby shopovima, kod nas sam svagdje bio dočekan na nož i vrlo su me sumnjičavo ispitivali što je to i zašto to trebam kao da izrađujem bombu, a ne figurice od polimerne mase. Na kraju sam negdje na internetu našao podatak da je i taj alkohol za skidanje laka dobar, pa sad koristim to. Inače, u jednoj ljekarni su mi čak uzeli podatke, pa sad mogu ovih dana očekivati odred za borbu protiv terorizma na svojim vratima, svašta...

Od novotarija također sam probao i s upotrebom vlažnih maramica kad prelazim s jedne boje na drugu. Prije sam za svaku sitnicu prao ruke, jer je npr. kod ovog projekta moguće "zagaditi" narančastu crnom bojom i često se ne može lako ukloniti. Znači, baby wipes for the win! Yay!

Uglavnom, toliko za ovaj put. Još ću objaviti koji post prije same Noći vještica, a nisam zaboravio da vam dugujem i treći Inktober tjedan, iako zbog raznih obveza trenutno kasnim s tim neka tri dana. Držite mi palčeve da sve stignem na vrijeme i želim vam sve najbolje do idućeg risanja, hobiranja il' pisanja!

srijeda, 19. listopada 2016.

Inktober challenge 2016 - drugi tjedan

Inktober was started several years ago by Jake Parker to encourage one ink drawing a day for the month of October. There's a theme for every day, but the most important thing is to pick up your pen and start drawing. These are my drawings from the second week.

Drugi tjedan INKtober izazova je iza nas, pa dopustite da vam predstavim svoje crteže od 10.-16.10. U ponedjeljak je tema bila JUMP i evo što sam uspio smisliti, vrlo jednostavno i brzo:


U utorak je tema bila TRANSPORT, pa sam nacrtao Cat Bus iz crtića "Moj susjed Totoro" japanskog genija Hayao Miyazakija:


Za srijedu je tema bila WORRIED i stvarno nisam imao previše inspiracije, pa je ispalo ovo:


Četvrtak je bio dan za temu SCARED i prilično sam ponosan na ideju koja mi je pala na pamet. Ne tvrdim da je originalna, ali ne sjećam se da sam vidio ovakvu verziju poznate slike Edvarda Muncha - ispravite me ako griješim:


U petak sam se dvoumio između teme Enta iz "Gospodara prstenova" ili Groota iz "Čuvara galaksije", jer je tema bila TREE i ipak je prevagnuo Groot (zapravo Baby Groot):


Subota - dan za odmaranje uz temu RELAX i Pokemona Snorlaxa:


Nedjelja je ispala "hororična", jer sam za temu WET izabrao Samaru iz poznatog filma "Krug":


Na neke crteže sam ponosan, a neke sam odradio tek tako, na brzinu, jer nisam imao pravu ideju, ali bit ovog izazova je crtati svaki dan. Kad sve ovo prođe, vratit ću se uobičajenim digitalnim crtežima, ali vjerujem da će mi od ovog ostati poneko novo iskustvo.

ponedjeljak, 10. listopada 2016.

Inktober challenge 2016 - prvi tjedan

Inktober was started several years ago by Jake Parker to encourage one ink drawing a day for the month of October. There's a theme for every day, but the most important thing is to pick up your pen and start drawing. These are my drawings from the first week.

Evo me s pregledom prvog tjedna Inktober izazova, kao što sam obećao ovdje (zapravo brojim od subote, jer je tad bio 01.10.). Prvi crtež je nastao u noći s prvog na drugi studenog, jer sam u zadnji tren saznao za taj izazov, pa sam "naškrabao" nešto bez puno razmišljanja i dobio ovaj crtež dolje. Tema je bila "FAST", a to sam i napravio s tim crtežom, nacrtan je nabrzinu i na papiriću s bloka, ali zato sam dobro razmislio što ću crtati dalje.


Drugi dan je tema bila "NOISY". Inspiraciju sam našao u synth-pop grupi koju trenutno pobožno slušam, Savlonic. Tema je bio pjevač Roscoe Thunderpants (zapravo je u pitanju alias) i to onako kako je prikazan u animiranom spotu za pjesmu "Computer Guy".


Treći dan, za temu "COLLECT" izabrao sam nešto s Marvelovog područja - Infinity Gauntlet, za čiju upotrebu treba skupiti sve infinity stones. Ako niste upoznati sa stripovima, dio toga možete saznati iz MCU filmova - od Kapetana Amerike, preko Osvetnika, pa do Čuvara galaksije itd.


Četvrti dan tema je bila "HUNGRY". Nacrtao sam crtež tipa starogrčkih kazališnih maski za komediju i tragediju, ali inspiriranu likom No Face (Kaonashi) iz filma Spirited Away poznatog japanskog animatora Hayaoa Miyazakija.


Za peti dan sam izabrao crtež koji je bilo relativno jednostavno za nacrtati, ali mi se svidjela ideja koja mi je pala na pamet. Tema je bila "SAD".


Šesti dan je tema bila "HIDDEN". Opet sam dao mašti na volju, a i prigodna je zbog Halloweena koji se bliži.


Sedmi dan je tema bila "LOST" i pokušao sam biti duhovit. Uz  zbunjeni izraz lica hobotnice koja se odjednom našla u nepooznatom okružju išla je i rečenica: "Ugh... I guess I made a wrong turn somewhere." :-D


"ROCK"je bila tema za osmi dan. Mogla je u pitanju biti stijena ili stil glazbe, pa sam pomislio - zašto ne oboje? Nadam se da sam uspio nacrtati gitaru isklesanu od kamena. ;-)


Deveti dan bila je tema "BROKEN". Opet sam nacrtao nešto vezano za grupu Savlonic, koju sam nedavno otkrio, i to sva tri člana, Roscoe Thunderpants, Evangeline D'isco i Kandi Flaus (iako to nisu njihova prava imena). Njihov prvi singl s novog albuma se zove "Broken", pa mi je to dalo ovu ideju.


Već pomalo osjećam pritisak svakodnevnog crtanja, iako se ne radi o nekakvim zahtjevnim crtežima, ali što god da radite oduzima vam dio vremena, pogotovo ako imate i drugih obveza. Žao mi je jedino što zbog toga trpe neki drugi projekti koje sam planirao, ali vidjet ćemo, zato se to i zove izazov, zar ne? ;-)

ponedjeljak, 3. listopada 2016.

Inktober 2016

Potpuno neočekivano naletio sam na INKtober Challenge, u kojem svaki dan u listopadu morate nacrtati jedan crtež tintom, tj. tušem (tradicionalno ili sa olovkama za tu namjenu). Taj izazov je  prije nekoliko godina pokrenuo umjetnik Jake Parker i svake godine postavi smjernice ili ideje za 31 dan (iako ih se ne morate strogo pridržavati, već možete crtati po izboru, ali ja ću pokušati uklopiti se u zadane teme).


Za nama je već treći dan, što znači da sam uspio nacrtati tri crteža, ali odlučio sam ovdje ne objavljivati svaki posebno, već ih predstaviti svaki tjedan u jednom postu, kako ne bih "zagušio" ovaj prostor tim "brzinskim" crtežima za čiju kvalitetu ne mogu garantirati. Ako usprkos tome želite pratiti moj napredak (ili nazadak?!), možete to učiniti na još tri načina:

Instagram
deviantART

Budući da nisam 100% siguran kakvim se sve olovkama smije (ili može) crtati ta vrsta crteža, zasad koristim "gotove" olovke s tintom i tankim vrhom za preciznije crteže. Otišao sam danas do Müllera u potragu za nekakvim ink brush pens ili tako nekako, ali iako im je ponuda svake vrste uredskog materijala ogromna, na kraju sam se opet vratio s nekoliko sličnih kakve već imam, pa možda jedan dan skoknem do Hobby Arta vidjeti što oni imaju. Zasad su mi ove u redu i vidim da crteži ispadnu kao i nekima od crtača, ali ako ću isprobavati tu tehniku cijeli mjesec, možda ne bi bilo loše iskušati i neke druge olovke.

Do crtanja,

Grdi

subota, 1. listopada 2016.

Pokéball magnets and badges

This was a little bit simpler way to use polymer clay - a flat Pokéball as a fridge magnet and a badge.


Ovo je bio vrlo jednostavan zadatak: Pokéball kao magnet za hladnjak i značka. Zapravo me zanimalo kako će pištolj za vruće ljepljenje reagirati s Fimo masom za modeliranje i hoće li uspješno držati magnet, odnosno iglu za značku.

Sam proces oblikovanja nije dugo trajao. Trebalo je napraviti dvije kuglice, spljoštiti ih i prerezati na dva identična dijela. Zatim se jedan dio crvene zalijepi za jedan dio bijele i tako još jednom (sličan proces kao i kod privjeska za ključeve, samo što ovaj put u pitanju nisu bile kuglice, već stanjeni oblici). Zatim se na crtu između dva dijela stave uske trake crne gline, te se naprave dvije kuglice, jedna crna (veća) i jedna bijela (manja). Nakon toga se one utisnu na sredinu kruga, prvo crna, pa bijela (logično), i rezultat je tu.


Nakon pečenja, sušenja i bojanja zaštitnim lakom na red dolazi već spomenuti pištolj. Već sam radio s njim, ali na nekim drugim materijalima, ali i pečena polimerna glina se isto ponaša, pa nije bilo problema. Na jednu sam zalijepio magnet, na drugu iglu i to je to.


Eto, ovaj put stvarno samo kratko...

Grdi