subota, 30. prosinca 2017.

Tracing tablet (DIY project)

This LED tracing tablet is my last complex DIY project for this year. I used a picture frame (A3 format) and a LED strip, as well as aluminium foil to increase the light effect and frosted window film for the glass. 


Još jednu stvar sam izradio ove godine - tablet za precrtacanje - i mislim da će to biti to glede kompleksnijih uradi-sam projekata.

Prvo sam mislio napraviti sve od nule, ali sam vrlo povoljno našao duboki okvir za slike (format A3) i odlučio sam ga preraditi. Na fotografijama možete vidjeti detalje izrade: okrenuo sam ga naopako, te pričvrstio metalne držače za staklo i ispilio mali prorez za kabel od LED trake.


Pozadinu slike, odnosno donji dio tableta sam obložio alu-folijom koja bi LED rasvjeta bila jača.


LED traka je inače samoljepljiva, pa nije bio problem postaviti je. USB kabel od trake sam provukao kroz onaj prorez koji sam napravio, a na staklo sam nalijepio foliju koji joj daje zamagljeni efekt.


I ovako je to na kraju ispalo (na fotografijama možete vidjeti kako izgleda ugašen tablet, upaljen i upaljen uz jedan od mojih crteža kao primjer):




Dosad sam ga uspio upotrijebiti samo jednom, ali sam uočio i nedostatak: staklo  je vrlo tanko i nije bilo zamišljeno da podnosi velik pritisak, pa treba biti vrlo oprezan prilikom crtanja po njemu. Inače sam zadovoljan kako je ispalo, novcem koji sam uštedio, te naravno, zbog osjećaja kako sam opet izradio nešto korisno.

Do idućeg projekta!

srijeda, 27. prosinca 2017.

Superbeards

The bearded black suit Superman we almost got this year and the bearded black suit Captain we'll get next year.


And here is my video of the whole process:


P.S. I know, only true DC and Marvel fans will know what it's all about, so if youre not among them, just google it this time. ;-)

nedjelja, 24. prosinca 2017.

Overhead smartphone holder (DIY project)

Here's my overhead video smartphone holder that I use for filming my videos. I finished it about a month ago, after days of exploring similar DIY videos on YouTube. I chose plastic plumbing pipes but I'm not sure yet what kind of lights and how many light sources to use, so I'm still experimenting with some of them. I've also got LED light strips and bars, although in the photo you can see an ordinary desk lamp. I know I've been slacking with my drawings lately, but I hope I'll manage to handle multiple hobbies and draw more in the future.


Napokon sam završio postolje za snimanje mobitelom. Ni sam više nisam siguran jesam li to napravio zato što namjeravam snimati svoje radove ili jednostavno zato što je to bio idući izazov. Dugo sam proučavao razne uradi-sam uratke na YouTubeu i na kraju se odlučio za verziju s plastičnim cijevima za vodovod. Iako bi se sa donjih fotografija moglo zaključiti da je izrada bila komplicirana, samo sam otpilio jedan dio cijevi i na sredini probušio rupu za šaraf na kojem će biti držač za mobitel.


Na sljedećim slikama se bolje vidi kako ste to izgleda kad je spojeno. Najbolje od svega je što je prilično lagan i lako se može rastaviti ili sklopiti kad nije u upotrebi.



A ovako nekako izgleda moja "radna jedinica". Zapravo se radi o stolu u blagovaonici/kuhinji, koja prema potrebi "glumi" radnu sobu. Trenutno koristim običnu lampu, iako imam u planu eksperimentirati s LED svjetlima (iako je zapravo i u lampu LED žarulja).


Još me čeka jedan uradi-sam projekt za ovu godinu i nadam se da cu onda naći više vremena za crtanje ili općenito usklađivanje svojih hobija.

Do idućeg puta! 

četvrtak, 21. prosinca 2017.

Christmas gift tag (Rudolph)

Let's continue with my newest discovery - foam rubber - and items made of it. It's a Christmas gift tag again and this time it's Rudolph, Santa's favourite red nosed reindeer! The base, as usual, is a round wooden tag, which I've been using in many projects lately. It was easier to make Rudolph than Santa Claus and I used it as a decoration for my second Christmas gift this year.


Sljedeća oznaka za poklon koju sam napravio je Rudolph, s poznatim crvenim nosom. Metoda izrade je ista kao kod Djeda Božićnjaka, samo sam promijenio ljepilo (kao što možete vidjeti i na slici) i zasad se čini da je puno bolji izbor od onog prijašnjeg. Oblik sam opet morao pažljivo izrezati škaricama za nokte, a također sam opet upotrijebio i plastične samoljepljive oči kao i u prošlom projektu.



Sam poklon je izgledao ovako (kao što se vidi, u međuvremenu sam odustao od ideje da to bude privjesak, pa sam ga zalijepio za ukrasnu vrpcu):


Imam još nekoliko ideja za slične predmete, ali nadam se da ću se ipak u dogledno vrijeme vratiti crtanju. Bio bih sretan kad bih uspio napraviti barem jednu digitalnu ilustraciju mjesečno, a uz to i iskoristiti sve one materijale za crtanje koje sam prikupio zadnjih nekoliko tjedana.

Kako god bilo - do idućeg projekta!

subota, 16. prosinca 2017.

Christmas gift tag (Santa Claus)

As you already know, my latest discovery is foam rubber and lately I've been trying to explore its possibilities. My Rebel Alliance badges were a big success, so I moved to more "Christmasy" ideas. Here you can see my first (and, for the time being, only) Santa Claus gift tag, made of a round wooden tag (the same kind I used for Star Wars) and white and red foam rubber. I used it for my first this year's Christmas gift and I hope some of you may be inspired to make something similar.


Kao što vidite, još uvijek se držim pjenaste gume i izrađujem privjeske ili oznake za poklone koristeći one okrugle drvene žetone kao osnovu. Da budem iskren, naručio sam ih još, znači, ludilo je tek počelo.

Ovaj put sam napravio lik Djeda Božićnjaka za prvi ovogodišnji božićni poklon. Znam da je još rano, ali situacija je bila takva da je sigurnije ako ga poklonim što prije. Kao što možete vidjeti na fotografiji ispod, ovaj put sam dodao više elemenata ili slojeva, te je sam lik Djeda postao "plastičniji" (brkovi su iznad brade, obruč kape je ispred čela, kuglica na kapi je iza itd.). Budući da se radi o samo 3 cm promjera, opet sam koristio skalpel i škarice za detalje.


A ovako je ispalo, kad se na kraju sve zalijepi. Dio ove predivne ukrasne vrpce (imate je trenutno u ponudi u Lidlu) provukao sam kroz već postojeću rupicu na drvenom žetonu, te njom zavezao poklon, kao što možete vidjeti dolje na fotkama:



Evo i jedan krupniji kadar, da se uvjerite u efektnost i složenost elemenata koje sam upotrijebio:


Ono u čemu sam možda pogriješio je izbor ljepila. Naime, dok je onaj glue varnish, koji sam koristio za Star Wars bedževe lako povezao drvo i pjenastu gumu, izgleda da nema isti učinak kad je samo ta guma u pitanju. Zasad se drži, ali sam skeptičan koliko će trajati, pa ću morati eksperimentirati s raznim vrstama ljepila ubuduće.

Inače, jako sam zadovoljan samoljepljivim plastičnim očima koje vidite na slici i već sam ih naručio na desetke, i to raznih veličina. Vrlo dobro će doći u sličnim projektima.

Do idućeg puta! ;-)

petak, 15. prosinca 2017.

Rebel Alliance badges (foam rubber)

For this year's Star Wars (The Last Jedi) premiere l decided to make Rebel Alliance badges again, but this time they're made of foam rubber, a new material I came across and wanted to explore its possibilities. I made about thirty pieces and gave them away on the premiere night in my town.


Ove godine sam opet odlučio nešto napraviti za pretpremijeru filma Star Wars VIII: The Last Jedi, i zapravo se nisam puno maknuo od prošlogodišnje ideje - bedževa s logom Rebel Alliance. Međutim, dok su prošli put bili od polimerne gline, ovaj put sam upotrijebio već spomenuti materijal koji sam nedavno otkrio, pjenastu gumu! Kao što možete vidjeti na donjoj fotografiji, lijepio sam spomenute oblike od crvene pjenaste gume na okrugle drvene "žetone" (stvarno ne znam kako bih ih nazvao), koje sam prije toga prebojao crnim markerima, te na njih pištoljem na vruće lijepljenje zalijepio "ziherice". Žetoni su u promjeru 3 cm, tako da mi je bilo lakše izrezati logo škaricama za nokte. Možete zamisliti da je to bio prilično osjetljiv posao, ali kad sam jednom ušao u štos, išlo je puno brže. A što se tiče škarica, ne brinite, njih nisam koristio za nokte, već sam kupio nove samo za ovakve kreativne projekte. Ovakva jednostavnija tehnika mi je omogućila da ih napravim što više u kratkom razdoblju i ispunim si želju da ih podijelim gledateljima na pretpremijeri, te time i reklamiram svoju Instagram stranicu.





Osmislio sam i način na koji ću ih podijeliti - u KIK-u sam naišao na jeftinu plastičnu zdjelicu sa Star Wars motivima, te otisnuo reklamu koju vidite dolje i zalijepio je na nju.


Mogu reći da su bedževi brzo planuli, jer je kino bilo do kraja popunjeno, ali sam uspio uslikati zdjelicu baš u trenutku kad smo počeli ulaziti u dvoranu. Kao što vidite, očito su se mnogi stidjeli uzeti zadnji bedž, ali i on je na kraju nestao. :-)


Još jednu bitnu stvar nisam spomenuo, a to je da sam tom prilikom nosio kostim Jedi ratnika. Ali to je neka druga priča, koju možete provjeriti na mom Instagramu.

Također se još nisam pohvalio da sam odlučio malo oživjeti svoj YouTube kanal. Napravio sam si držač za mobitel (koji ću posebno predstaviti u jednom od sljedećih postova) i želio bih snimiti neke tutorijale o svojim projektima. Prvi koji sam snimio je bio upravo za ove bedževe i možete ga vidjeti dolje:


Znam da se to tako obično ne radi, ali ja sam uzbuđen što sam uopće i to uspio napraviti. Probat ću tako predstaviti i neke crteže, pogotovo nakon što sam nabavio neke nove materijale, ali idemo malo-pomalo.

O filmu ne bih ovom prilikom, jer se tek počeo prikazivati i ne bih htio nekom pokvariti doživljaj. Mogu samo reći da su mi utisci velikom većinom pozitivni, ali da postoje neki aspekti ili rješenja koji su ostali upitni. Možda mi se i to promijeni nakon idućeg gledanja, kao što se znalo dogoditi s nekim filmovima. Sve u svemu, isplati ga se pogledati i svakako ću ga preporučiti bilo kome tko me to pita.

Eto, zasad toliko, čitamo se idućim prilikom (i to vrlo uskoro)!