četvrtak, 29. ožujka 2018.

subota, 24. ožujka 2018.

DIY comic book mobile phone case

It's time for another DIY project! It's actually an easy one - I made a comic book mobile phone case using materials I already had. There was an old phone case that I didn't use any more and some leftover Marvel comics prints from my comic book shoes project from almost a year ago. As usual, it was a decoupage technique and it didn't take me much time to finish it.



četvrtak, 22. ožujka 2018.

Yuckly (Spring)

As you can see, I keep redesigning some of my early creations. This time it's my Facebook and deviantART avatar Grdi, a monkfish/frogfish that also got an international name this time: Yuckly (yuck + ugly). I used most of its previous design, but made it look more cartoony and friendly: it's smiling, it doesn't show so many sharp teeth anymore and the eyes are a little bit closer together. Also, the pectoral fins and the tail look more like arms and legs. As this is my spring avatar, I used familiar details from previous versions: grass, daisies, sky, sun... This time Yuckly is holding a colour pencil to remind visitors or subscribers it's an artist's account and I plan to change its colour according to the season presented in the picture: green (spring), yellow (summer), brown (autumn/fall) and blue (winter).


Jedna od zadaća ilustratora je osmisliti prepoznatljiv avatar koji će ga predstavljati. Već godinama je to kod mene Grdi, lik grdobine koja na raznim crtežima upada u razne situacije. Odlučio sam ga malo redizajnirati i više angažirati u svojim ilustratorskim pothvatima, koristeći tehnike i savjete uspješnijih ilustratora. Dobio je i međunarodno ime Yuckly, što je zapravo složenica riječi "yuck", kao "fuj" i "ugly" kao "ružan" - u biti, skoro kao Grdi, a da opet ne bude neko ime koje se često koristi na internetu.

Iako se vani tako ne čini, došlo nam je proljeće, a znate da ja uvijek promijenim Grdijev avatar na početku nekog godišnjeg doba. Dakle, vrijeme je i da osvježeni lik Grdi/Yuckly dobije svoju šansu i ovom prilikom doživi svojevrsnu premijeru. Lik je očito baziran na starom avataru, ali nakon nekoliko pokušaja izabrao sam malo dopadljiviji, "prijateljskiji" dizajn, s manje vidljivim oštrim zubima, smiješkom i malo više približenim očima. Paleta boja će ostati ista kao ranije - zelena za proljeće, žuta za ljeto, smeđa za jesen i plava za zimu. Također je, osim prepoznatljivih elemenata koje inače koristim za godišnja doba, dobio i drvenu bojicu u spomenutoj boji za to doba, kako bi naglasio "umjetničku" stranu "brenda" GrdiArt.

Toliko za sada. Čitamo se uskoro!

utorak, 20. ožujka 2018.

GrdiArt logo (clear flat marbles)

I got some clear flat marbles for future projects (badges and/or fridge magnets), so I tested one and made a marble with my GrdiArt logo. I decided to use it while taking photos of traditional drawings and filming my drawing process. I think it looks effective and I know it may seem silly, but you have to agree it's practical.



Hggg

nedjelja, 18. ožujka 2018.

New GrdiArt logo

I decided to reimagine my GrdiArt logo, trying to expand its meaning a little bit. Before the redesign it included two pencils, but this time I wanted to emphasize the digital part of it, so I added a mouse, but also left one pencil as its cord (although I use the wireless mouse, but you get the point). I hope I succeeded in combining two main features of my artwork: drawing sketches with a pencil and then turning them into digital drawings. Of course, I still intend to dabble in my other hobbies, but I'd like to retain drawing and digital artwork as my main focus.

srijeda, 14. ožujka 2018.

Black Panther

My Black Panther fan art is finally here! It's all done in Inkscape and I tried drawing some kind of perspective again (which was expected anyway, I guess). I hope I succeeded, but I'll let you be the judge. I used a reference, more precisely it was a photo of a toy or an action figure I found on the internet.


Kao i uvijek dosad, nacrtam i objavim aktualne likove tjednima nakon što je film došao u kino ili nakon što su napustili sezonu neke serije. Zašto bi onda s Black Panther bilo drukčije, zar ne? Istina, još uvijek se može naći pokoji fan art na društvenim mrežama, ali najaktualniji crteži su se pojavljivali protekla dva tjedna. Nadam se da sam uspio "uhvatiti zadnji vlak", ali ako i ne, trebao bih biti zadovoljan što crtam nešto što sam doista i htio.

Inspiraciju za pozu sam našao u fotografiji igračke za film Captain America: Civil War. Zato je odijelo više iz tog filma nego iz ovogodišnjeg Black Panther. Dolje možete vidjeti pojednostavljen proces nastanka crteža, kao sto sam to nekad prije objavljivao - sketch, lineart, flat colours, full illustration. Ali, najiskrenije, veći dio tog konačnog crteža se svede na nagađanja i pronalaženje najboljeg rješenja koje će vizualno najuvjerljivije izgledati. Pozadinu radije izbjegavam crtati i uvijek izaberem neko jednostavnije rješenje.


Npr., zadnji korak - shadows i highlights - je zapravo metoda pokušaja i pogrešaka. Počnem s nekakvom logikom, odredim zamišljen izvor svjetla, ali na kraju popunjavam neke dijelove onako kako mi se najviše svidi, čak ni kad nešto nema smisla. Zato mi ponekad bude smiješno kad me netko (npr. u grupi za Inkscape, gdje povremeno objavljujem svoje radove) pohvali za tu "igru svjetla i sjene", jer kao što rekoh, iza toga se nalazi puka sreća. Ali, ajde-de, očito nekad i nešto dobro ispadne.

Za kraj evo jedan prigodan vic, koji nisam ja osmislio, već sam nedavno pročitao na Twitteru:
"Have you seen the film?"
"Of course! Wakanda question is that?" 😂

petak, 9. ožujka 2018.

Using watercolour pencils for the first time

Lately I've been trying out my new watercolour pencils, as well as figuring out some kind of style that won't include computer manipulation. I mixed so many different techniques - first I used 0.1 fineliner for the outline, then I used the Faber-Castell watercolour pencils and tried to blend them as best as I could using a water brush pen. Then I used the Pentel brush pen to emphasize the outer outline and the 0.2 and 0.3 fineliners to go over some inner lines. I finished the drawing with the white pigment ink pen for some details and highlights.


Napokon je došao trenutak da isprobam vodene drvene bojice koje sam kupio prije nekoliko mjeseci. Iako se naši stilovi prilično razlikuju, inspiraciju sam dobio gledajući YouTube video uratke koje objavljuje Josiah "Jazza" Brooks - on većinom koristi Copic markere, ali ima nekoliko metoda koje su mi se svidjele i koje mogu uklopiti u nekakav stil koji pokušavam osmisliti. Možda je ovo tek još jedan prolazan trend, ali iskreno se nadam da ću uspjeti u namjeri da nađem alternativni način crtanja, koji ne uključuje obradu u kompjutorskim programima i koji će biti nešto brži, jer rad u Inkscapeu mi oduzima prilično vremena. To ne znači da želim odustati od digitalnog crteža, već samo naći dodatan način crtanja kako ne bih morao dugo vremena sjediti za kompjuterom.

Taj "stil" obuhvaća sve što možete vidjeti na fotografiji dolje. Nakon što skiciram crtež olovkom, tankim markerom (0.1) izvučem linije i počnem bojati vodenim drvenim bojicama Faber-Castell, koje vidite dolje. Prvo crtam "na suho", a zatim prijeđem kistom (u ovom slučaju, kistovima punjenim vodom, koje sam također kupio prije nekoliko mjeseci). Budući da desetljećima nisam crtao vodenim bojama, osjećao sam se kao običan amater, tim više što su u pitanju te drvene bojice koje doslovno trebate "razmuljati" mokrim kistom i ostvariti dojam kao da ste crtali običnim vodenim bojama. Kad se sve osušilo, ocrtao sam vanjski rub Pentel brush olovkom, te tankim flomasterima (0.2 i 0.3) pojačao unutrašnje linije. Za kraj sam upotrijebio gel olovku s bijelom tintom i dodao zadnje detalje.


A ovo su neki od konačnih crteža. Prvo sam nacrtao Jazzin avatar, i to na običnom papiru za printer, što je ispala loša ideja, jer se papir jako smočio i izvitoperio. Ostalo sam nacrtao na papiru za vodene boje - Pikachua i Hulka s hrapave strane i nisam baš bio zadovoljan dobivenim efektom. Za kraj sam nacrtao Spider-Gwen s druge strane istog papira i čini mi se da ću i ubuduće tako. Jedino me iznenadiloto što se i ovaj papir malo savio zbog vode, ali čini se da se sušenjem situacija ipak malo popravi.


Toliko zasad o tome, ali očekujte još koji izvještaj o napretku. Do idućeg projekta!

ponedjeljak, 5. ožujka 2018.

Sinara and Kasius

My favourite villains Sinara and Kasius, the Kree (alien race) from the 5th season of Marvel's Agents of SHIELD, sketched by hand and done in Inkscape.


Ovo je crtež koji se "kuhao" veći dio veljače, iako zapravo nije postojao konkretan razlog. Ukratko, moglo je to biti gotovo i prije, ali što je, tu je, konačan uradak je ovdje.

U pitanju su Sinara i Kasius, pripadnici izvanzemaljske vrste Kree, koji se pojavljuju u petoj sezoni Marvelove serije Agents of SHIELD. Dizajn likova je odličan, kao i glumci iza maske, pa iako su glavni negativci ove sezone, vjerujem da su pokupili dosta simpatija.

I ovaj put sam prvo nacrtao skicu rukom, skenirao i završio crtež u Inkscapeu. Poze sam našao na nekakvoj stock fotografiji na internetu, a one dvije lebdeće kugle koje sam dodao su Sinarin zaštitni zrak i smrtonosno oružje kojim često i vješto barata u seriji. Kao što rekoh, ukupno mi nije trebalo puno vremena i nadam se da ubuduće neću toliko odugovlačiti.

Imam nekih novih planova za ovu godinu, ali ne smijem brzati s najavama, jer vjerojatno ću nastaviti ovako polako, korak po korak i to će se, po svemu sudeći, još mijenjati tijekom idućih tjedana. Zato, do idućeg puta i idućeg projekta!