četvrtak, 22. lipnja 2017.

Cigarette case (decoupage)

It's decoupage time again! I needed a cigarette case with red design for a birthday present, but I couldn't find it, so I made one (it was originally orange).


Slijedi još jedna zanimljiva priča, i to o projektu koji nije bio je u planu, ali se praktički sam nametnuo. Već duže vrijeme sam pokušavao naći "tabakeru" za cigarete u obližnjim trgovinama, i to isključivo crvene boje ili s nekakvim crvenim dizajnom. Radilo se o rođendanskom poklonu i morao je biti baš te boje. Još jednom sam se našao u potrazi za nečim što je očito bilo nemoguće naći. Postojali su nekakvi šareni motivi koji su imali više crvene boje, ali to nije bilo to. Bilo bi lijepo da je mogla biti jednobojna, ali pristao bih na bilo kakav crvenkastiji motiv.

A onda sam naišao na nešto najbliže tome - narančastu boju. Kao i inače kad me tako nešto zaokupi, mozak mi je proradio 100 na sat. Razmišljao sam o mogućnostima,  kombinirao sve što mi je palo na pamet i prva ideja je bila da potražim samoljepljivi kolaž i ukrasim narančastu tabakeru crvenim motivima. I onda se dogodila ona poznata stvar o kojoj sam već pisao, kad nitko ne razumije o čemu govorite - nitko nije čuo za samoljepljivi kolaž! Ovaj put sam znao što tražim, jer sam kao dijete imao takav kolaž, ali očito je to jedna od stvari koja je ostala zakopana u 80-ima i nije doživjela svoj revival.

I tad mi je na pamet pao decoupage! Sve sam već imao. Jedino sam, kao u onom slučaju sa stripovima, trebao pronaći odgovarajući crveni motiv na internetu i otisnuti ga na papir koji ću zalijepiti na narančastu tabakeru. Ovo su bili potrebni materijali:


Dijelove tabakere sam zaštitio ljepljivom trakom i izrezane motive sam nanio na ostale površine. Zapravo se radi o vrlo jednostavnom projektu.


Sve u svemu, nisam puno potrošio. Tabakeru sam kupio u Offertissimi za 20 kn, a sve ostalo sam imao od prijašnjeg projekta. Iskreno, uza sve s čime se kao umjetnik/hobist bavim, nisam mislio da ću ikad izrađivati decoupage, ali sad kad već imam velik dio materijala - tko zna - možda ću i ubuduće raditi nešto slično. 

Do idućeg projekta!

ponedjeljak, 19. lipnja 2017.

Ladies of the Galaxy Vol. 2

Here are my Chibi versions of Gamora, Nebula, Mantis and Ayesha - four female characters from Marvel's movie Guardians of the Galaxy Vol. 2. I used Inkscape again and I believe I'm slowly getting the hang of it, although there are still some issues. The template is the same for all four characters, but believe me, I made everything from scratch for each drawing, so it was a really busy weekend. I didn't expect it to take me so long, but I'm not sorry after all. There are so many details that many of you won't notice, but I'm very happy with the result.


Kao što sam u jednom postu na Instagramu na početku godine najavio, jedan od zadanih ciljeva je bio nacrtati nešto vezano uz Guardians of the Galaxy Vol.2. Također, ako pratite taj popis, možete vidjeti da slabo napredujem u gotovo svemu što sam najavio. Što se tiče ovog filma, on je bio u kinima početkom svibnja, a evo, ja objavljujem nešto tek sredinom lipnja. Osim toga, znam da će mi netko, budući da sam zagriženi Marvelite, prigovoriti da odabirom motiva iz tog filma (četiri ženska lika) promoviram neki svoj plan protiv suparničkog DC-evog filma Wonder Woman (znate onu teoriju da Marvel nema jaki ženski lik o kojem bi snimio samostalan film), ali to nije istina (hmmm?). Ova ideja mi je pala na pamet zato što nisam htio nacrtati nešto klasično i karakteristično što bi bilo za očekivati, a osim toga, nemam se zašto bojati Wonder Woman, jer za koju godinu dolazi i Captain Marvel, koja je uz Jean Grey jedna od najmoćnijih junakinja u MCU (a i njen film, Dark Phoenix, također uskoro izlazi). I još jedna stvar - na popisu kao sljedeća mi je upravo Wonder Woman, znači nema ljutnje, urota i sl. :-P

Nakon ovog neobičnog uvoda, idemo na pravu priču - odlučio sam nacrtati sve bitne ženske likove iz gore spomenutog filma (to su Gamora, Nebula, Mantis i Ayesha) u chibi stilu, i to (napokon opet!) koristeći Inkscape. Da, neko vrijeme sam ga zapostavio, a crtanjem ova četiri lika odlučio sam ispitati neke opcije i naučiti neke nove. Mislim da sam dosta postigao, jer sam svakim novim crtežom koristio metodu koja mi se činila bolja ili lakša, tako da, iako se to na konačnom proizvodu ne može vidjeti, ima razlike u procesu nastanka između prve (Gamora) i zadnje (Ayesha). Sve u svemu, koliko god netko mislio da izgledaju vrlo jednostavno, oduzele su mi cijeli vikend i nakon što sam svaku nacrtao, pomislio sam: oh, ne, još jedna! K tome, mislim da nitko neće primijetiti koliko sam pažnje unio u neke detalje, ali pretpostavljam da skoro svaki crtač to misli za svoja djela. :-D

A sad malo o procesu - otprilike pronalazim neki svoj pristup Inkscapeu, ali prvenstveno zbog toga što ne slijedim baš sve tutoriale, jer mi neki očito nisu dovoljno jasni. Jednostavno ne mogu primijeniti neka rješenja koja mi predlažu, pa sam odlučio te svoje nedostake pretvoriti u svoje prednosti: držim se svoje tehnike, ali pokušavam je što više ubrzati, kako mi inače crtanje ne bi oduzimalo toliko vremena. Naime, radi se prvenstveno o bojanju i problemu što kantica ne može obojati površinu od crte do crte. Znam, sve znam, ovdje se zapravo ne boja kanticom, već stvaranjem novih likova, vektora i slično, po mogućnosti ispod outlinea, bla, bla, ali meni to jednostavno ne odgovara. Umjesto toga, prilagodio sam tehniku sebi i kombiniram znanja iz Paint Shop Pro i ovog što sam naučio u Inkscapeu. Ovisno o površinama koje treba obojati, koristim malo ovo, malo ono, ali na kraju rezultat ispadne isti.

Ovdje su, dakle, svi likovi posebno, kako se možete malo pobliže diviti savršenim linijama, bojama i drugim rješenjima:





Kao što vidite, osim osnovnih chibi karakteristika, likovi izgledaju slično. Radi se o tome da sam upotrijebio istu osnovu za sve prilikom crtanja skica, ali kompjuterski sam sve radio iz početka, bez kopiranja crta glave i sl. Jedine stvari koje sam upotrijebio na svakom crtežu su dvije bijele točkice u oku koje sam napravio za Gamoru, pa prenio na ostale. Znači, sve, sve, sve ostalo sam radio kao da ih prvi put crtam. Ubuduće ću si na tome moći skratiti vrijeme, ali ovaj put sam baš želio ići ovako, proći svaki proces posebno da što više uvježbam neke stvari.

Kad sam već spomenuo skice, evo i njih:


A tu je i meni najdraži dio crtanja u Inkscapeu - dotjerivanje outlinea, zasad najzanimljivija karakteristika rada s vektorima. Barem taj dio tutoriala sam poslušao, ha! I isplatilo se, jer time crtež izgleda profesionalnije, kao da je spreman za nekakvu slikovnicu, tj. bojanku. Zapravo se samo radi o opciji stroke to path, koja dopušta manipulaciju crtama, pa ih možete podebljati i smanjiti u lukovima, dodati zašiljeni kraj i sl. I da ih nisam obojao, bio bih i više no zadovoljan. Evo, pa se i vi malo divite ovom remek-djelu:


Sve u svemu, ponosan sam na ovaj projekt. Možda je drukčije od onoga što drugi očekuju i znam da ne vole svi chibi likove, ali meni je bilo jako zabavno, što mogu potvrditi i moji pratitelji s Instagrama, koje sam cijeli tjedan gnjavio video snimkama svog napretka. Sorry, not sorry! ;-)

Do idućeg puta!

srijeda, 7. lipnja 2017.

DIY comic book shoes

So far I've tried traditional drawings (pencil, ink, markers), digital art (Paint Shop Pro, Photoshop, Inkscape), sculpting with polymer clay, papier-mâché, papercraft, collage, glue gun crafts and other similar techniques, so why not try something with - decoupage? So-called "comic book shoes" seem to be in, so I made mine, with motives from Marvel's comics (Avengers, X-Men, Guardians of the Galaxy and Defenders). And don't worry, I didn't use real comic book pages, just prints of some pages I found on the internet.


Kao da sve ono čime se iz hobija bavim nije dovoljno (crtanje olovkom, tintom i markerima), digitalna ilustracija - Paint Shop Pro, Photoshop, Inkscape - oblikovanje polimernom glinom, papier-mache, rad s papirom, kolaž, rad s pištoljem za vruće lijepljenje i slične tehnike), na red je došao - decoupage! I to ne bilo kakav, već projekt tipa "comic book shoes", gdje obične patike ukrasite stranicama svog omiljenog stripa. Naravno da sam izabrao Marvelove stripove tipa Avengers, X-Men, Guardians of the Galaxy i Defenders.

Kao i inače kod mojih projekata, više vremena je otišlo na pripreme nego na sam proces izrade. Uspio sam naći relativno jeftine bijele patike i to je zapravo bio najlakši dio. Prateći tutoriale na YouTubeu, odavno sam shvatio da ono za što oni koriste svoje nazive neću tako lako naći kod nas pod tim imenom (još uvijek imam noćne more o tome da sam zbog tzv. rubbing alcohol mogao biti proglašen teroristom). Dakle, nakon već spomenutog rubbing alcohol, te uz x-acto knife, sharpie, elmer's glue, epoxy resin i sl., na red je došao - mod podge! OK, znam da ovime pretjerujem i da sam neke nazive namjerno napisao malim slovom, jer zapravo se u mnogim slučajevima radi o markama nekih proizvoda, kao što se kod nas naziv Kalodont dugo koristio za pastu za zube, Eurocrem za kremu od čokolade i lješnjaka ili pak Mobitel za mobilne telefone. :-D

Uspio sam nekako naći originalni Mod Podge na internetu, ali proizvod nisu imali na raspolaganju, pa sam krenuo u istraživanje lokalnih trgovina. Iskreno, već mi je žao prodavača u lokalnom Hobby Artu, jer ih uvijek ugnjavim očito nemogućim zahtjevima. Poslušavši moj opis tog nedokučivog proizvoda, došli su na ideju da je to obično ljepilo za decoupage, pa me nagovorili da to kupim. Na kraju je ispao da je to ipak to, samo k vragu onda s YouTube hobistima i njihovim šifriranim nazivima! Da ipak ne izađem iz trgovine 100% zadovoljan uslugom, ostavio sam im novu zagonetku: što je to Elmer's glue, za koje sam također vidio i prijevod "školsko ljepilo"? Odgovor još uvijek čekam. XD

Sve u svemu, barem što se situacije u Osijeku tiče, jako je teško pronaći velik dio stvari koje su mi potrebne u mojem rastućem spektru hobija. U razgovoru s prodavačima dobio sam savjet da običan papir za printanje neće odgovarati, iako sam ja u onim tutorialima vidio da su koristili upravo taj. Navodno je predebeo i treba biti bliže salveti i sl., možda čak i nekakav "rižin papir". Pogađate - njega nema u mojem okrugu, regiji, vjerojatno ni u dimenziji! Nisam uspio naći nikakav tanji papir, ali onda sam slučajno naletio na one bilježnice za geometriju, bez crta i kvadratića i papiri su bili puno tanji od onog koji sam koristio za printanje! Istrgnuo sam ih, izrezao i prilično uspješno iskoristio u printeru.

Zadnji korak je bio pronaći neke stranice stripa na internetu (ne brinite, nisam izrezao pravi strip). Ovdje su stvari koje sam koristio:


Papiri s otisnutim stranicama stripa, škare,  skalpel,
ravnalo, kist i ljepilo za decoupage.

Kad izrežete sličice prema svom izboru, prvo nanesete sloj ljepila na materijal, zalijepite sličicu i još jednom prijeđete kistom preko nje:


Postupak ponavljate dok ne prekrijete sva područja koja ste planirali. Moj konačan proizvod izgleda ovako:


Još nekoliko detalja:


Konačna ocjena: još ne znam! :-D Hoću reći, jako sam zadovoljan rezultatom, ali ih još nisam nosio. Znam da neće dugo potrajati i da ih ne bih trebao nositi po kišnom vremenu, pa tražim pravu priliku - ne bi bilo loše otići na još kakvu znanstveno-fantastičnu ili strip konvenciju.

Zasad mogu istaknuti neke od stvari koje biste trebali znati ako se upustite u ovakav projekt. Kakvo god ljepilo nabavili, ono je u startu bijelo, ali kad se osuši postane prozirno (eat your heart out, Mod Podge!). Papir iz bilježnice je možda bio bolji od običnog za svakodnevno printanje, ali zbog užih dimenzija jedan se malo zaglavio u printeru, no na svu sreću, uspio se "osloboditi" i otisnuti do kraja (na jednoj od fotografija možete vidjeti da je jedan print ispao malo ukrivo). Drugi problem je taj što je to bio sjajan papir i boja se prilikom nanošenja ljepila počela razmazivati. Zato sam probao koristiti što manje poteza kistom, ali crteži su ispali malo bljeđi nego što su bili nakon printanja. No bez obzira na sve, što god i kako god radili, pobrinite se da se pritom dobro zabavite! ;-)

Za kraj, držite mi palčeve za "probno nošenje", kako se ne bi raspale čim izađem van. :-D

Do idućeg posta!

ponedjeljak, 5. lipnja 2017.

Priča bez kraja

My recent project was a vector illustration for the ReArt festival in Osijek, Croatia (June 2 - June 3, 2017). The theme was "The Neverending Story". 


Ovaj crtež je nastao još u travnju, ali ga objavljujem tek sad, u lipnju, jer je bio objavljen i izložen tek prošli vikend. Udruga PLANTaža iz Osijeka organizira ReArt festival na kojem izlažu i nastupaju umjetnici i kreativci iz Osijeka i regije, a na programu je i izložba ilustracija. Ove godine tema je bila "Priča bez kraja" i javio sam se na natječaj s ovim crtežom. On za mene ima određenu simboliku i nadam se da se uspio uklopiti u temu festivala.

ReArt festival se održava u proljeće u osječkoj Tvrđi. Ovdje objavljujem samo fotografije koje sam ja uslikao, ali na njihovim stranicama (za koje ću poveznice objaviti na kraju posta) možete vidjeti cijelo bogatstvo programa. 



Izložba ilustracija je, naravno, u zatvorenom prostoru, a na već spomenutim poveznicama na kraju teksta moći ćete vidjeti i fotografije s otvaranja.



Iako mi ovo nije prva izložba (tj. riječ je o jednom izloženom radu, ali ne znam kako bih je bolje nazvao), uz određenu dozu ponosa bila je prisutna i nervoza. Možda to nekome ne predstavlja neku veliku stvar, ali za mene je to bitan pomak od uobičajene svakodnevice i riskantan izlazak iz poznate zone ugode.

Što se samog nastanka ilustracije tiče, bio je to treći put da koristim Inkscape - hrabar izbor, pogotovo što se radi o ponešto kompliciranijem crtežu. Kao i uvijek, napravio sam skicu, a sve ostalo sam dovršio u programu.


Kao što sam i u prijašnjim postovima spominjao, bilo je problema prilikom rada s novim programom, ali najviše problema je bilo tehničke prirode - print, slanje i sl. Samo na tome sam izgubio više novca nego što sam mislio ili planirao, a o živcima da ne pričam. Trčanje po gradu, surfanje tražeći pomoć ili jednostavnija rješenja, da bih na kraju otkrio najbolje rješenje relativno blizu kuće. Htio sam sačuvati sve račune i napraviti spisak da vam sve to dočaram, ali kako se to događalo još u travnju i početkom svibnja, mislim da sam sve to prežalio i dosad me je popustilo.

A glede festivala, već sam bio prijašnjih godina, pa sam znao što mogu očekivati. Nisam uspio popratiti sve sadržaje (bilo je stvarno puno toga za dva dana), ali mogu podijeliti jednu sitnicu. Oni koji me prate na Instagramu znaju za moju *novu* opsjednutost sovama, pa kad sam naišao na sljedeći predmet, morao sam ga kupiti za uspomenu (poveznica obrta će biti također na kraju posta):


I tako, idemo dalje. Crtat ću što mi već padne na pamet (dosad ste mogli primijetiti da baš ne pratim svoj plan s Instagrama) i ako bude još kakvih natječaja,  možda se opet okušam u njima.

Čitamo se! ;-)

Spomenute poveznice: