subota, 29. travnja 2017.

Legion


David Haller (a mutant known as Legion) from Marvel's comics. I drew the version of the character from X-MEN: Legacy comic books (not the TV show version). Of course, I used my Pentel Brush Pen again, plus some black markers for larger areas.


Najvažnije je da sam se prošli put požalio kako crtam stvari koje ljude obično ne zanimaju, i onda sam to učinio opet! :-D

Ali nema veze, opet sam postupio impulzivno. Prije dva tjedna osvojio sam strip u nagradnoj igri na Facebooku. Organizirao ju je Fox preko svoje stranice radi promocije serije Legion, koja je doživjela velik uspjeh i čija prva sezona je nedavno završila. Strip koji su mi poslali je, logično, X-Men: Legacy, prema kojem je serija i snimljena. Zapravo se bazira na stripu, jer glavni lik, David Haller (poznat kao mutant pod imenom Legion), je za potrebe serije doživio preobrazbu. Budući da rado crtam likove koji imaju nešto prepoznatljivo u svom izgledu, jer nisam baš najvještiji u crtanju lica, odlučio sam nacrtati verziju lika iz stripa. Eh, uvijek ja linijom manjeg otpora, nema kod mene previše riskiranja. Ovo je strip koji sam osvojio:


Seriju je najbolje odgledati u jednom dahu, jer je prilično specifična, nije kao sve ostale serije o superherojima. Kao što rekoh, razlikuje se od stripa, ali glavna ideja je zadržana. Legion je jedan od najmoćnijih mutanata, koji uz to ne može uvijek kontrolirati svoje moći, a obožavateljima X-Men franšize bi mogao biti zanimljiv podatak da je on sin nikoga drugog do profesora Charlesa Xaviera (Professor X)! U seriji se ne spominju konkretno X-Men i događaji iz filmova, ali ima dovoljno naznaka i možda neke stvari povežu u idućim sezonama. U svakom slučaju, razlikuje se od već poznatih načina snimanja takvih serija i filmova i ne bi vas smjelo obeshrabriti ako nakon prve epizode shvatite da uopće nemate pojma o čemu se radi.

Ovo mi je zapravo drugi crtež vezan uz tu seriju ili strip. Prvo je na red došao Shadow King, za kojeg mi također nije trebalo puno da ga nacrtam. Proces je kao i uvijek jednostavan: skica običnom olovkom, obrisi Pentel Brush olovkom i bojanje crnim markerima. Otprilike nekako ovako:


Iako imam neke crteže u pripremi, mislim da ću za idući put ipak nešto izraditi, za promjenu. Kako god bilo, lijep pozdrav do idućeg projekta!

petak, 28. travnja 2017.

Umber and Ember

Brothers Umber and Ember, gods and creators of Fillory, a magical land from the books and the fantasy series The Magicians. A nice practice to put my Pentel Brush Pen to use again. 



Zvučat će pretjerano, ali jako sam zadovoljan ovim crtežom. Nisam izgubio sate koristeći neki od programa za obradu grafike, jednostavno sam uzeo običnu olovku i Pentel Brush Pen i u vrlo kratkom roku nacrtao nešto što sam u tom trenutku stvarno želio. Čemu onda ovakva izjava prije nego što počnem pisati o nečem konkretnom? Zato što sam zdvojan - upravo zbog mojeg gore opisanog dobrog osjećaja i činjenice da će ovaj crtež proći gotovo nezapažen i da će malo tko biti u stanju podijeliti ovaj ushit sa mnom.

To zapravo i nije čudno. Crtež je inspiriran serijom "The Magicians", čija druga sezona je upravo završila. Ona nije razvikana kao neke druge serije, čiji likovi bi mojim pratiteljima (publici?) mogli biti poznati, pa čak ni na globalnoj razini nema baš preveliku slavu. Ne postoji, očito, ni hashtag koji bi na društvenim mrežama mogao privući fanove, kao što ih imate za Marvel, DC Comics, Star Wars ili Harrya Pottera. No, meni je jedna od trenutno najzabavnijih serija sezone (kao i npr. "The Expanse", s kojom moji prijatelji - osim jednog - također nisu upoznati) i uvijek me dobro nasmije, iako zapravo i nije komedija. Moram se jednostavno pomiriti s činjenicom da crtam samo za sebe i ne zaluđivati se nerealnim željama za bezbrojnim lajkovima i hvalospjevima. Ponekad donesemo krive odluke. Ponekad smo prosječni. I to je u redu.

Što se tiče samih likova na slici, to su Umber i Ember, bogovi i stvoritelji bajkovitog svijeta zvanog Fillory. Zapravo se i ne pojavljuju prečesto u seriji, ali njihov dizajn i maska su mu mi se toliko svidjeli da sam se okušao u njihovom crtanju i jako sam zadovoljan konačnim rezultatom. Opet sam dobio priliku vježbati sa svojom Pentel Brush olovkom i nisam ni na koji način kompjuterski mijenjao crtež (ovo što vidite je fotografija stvarnog crteža).

Ovaj put sam slikao i nekoliko koraka pri nastanku crteža:


Prije crtanja Pentel Brush olovkom crtež je izgledao ovako:


A sad ću,  kao svaki put kad nešto objavim - bez obzira na sve što sam gore naveo - manično osvježavati svoje profile na Instagramu, Twitteru, deviantArtu, Facebooku i ovom blogu u vječnoj potrazi za tim prokletim priznanjem da možda ipak radim nešto kako treba.

Do idućeg projekta!

četvrtak, 13. travnja 2017.

Ghost in the Shell

My new drawing is inspired by two adaptations of a cyberpunk science fiction manga "Ghost in the Shell" - the 1995 anime and the 2017 action film - and it depicts Major Motoko Kusanagi, a cyborg working for a security agency Section 9.


Igrana ekranizacija mange i animea "Ghost in the Shell" je vjerojatno već napustila kina, a ja tek sad objavljujem svoj prigodan crtež. Malo se odužilo jer sam pokušavao napraviti što vjerniju verziju bojnice Motoko Kusanagi i opet sam se našao u paklu izbora stila crtanja. Želim napraviti nešto drukčije, ali u procesu crtanja me uvijek nešto povuče da završim sa što realističnijim izgledom, iako mi to nije namjera, niti sam zapravo sposoban nacrtati tako nešto. Ne mogu odlučiti što zapravo želim i kakav bih stil htio, pa na kraju dobijem nekakav miks, ni pravi ni stripovski lik.

Zato sam u jednom trenutku stao i pojednostavio proces. Crtež sam završio u sivim tonovima,  a konačnu verziju koju vidite iznad dobio sam uz pomoć filtera s Instagrama. Nije mi to bila namjera, ali sam ih isprobavao i ovo mi se svidjelo.

Dolje su dva crteža - olovka i digitalni outline - kako biste opet bili upoznati s procesom. Cijeli je crtež odrađen u Inkscapeu, tako da se opet radi o vektorima. 


Do idućeg projekta!

ponedjeljak, 3. travnja 2017.