utorak, 28. ožujka 2017.

Batman Beyond (Terry McGinnis)

Here's my new vector drawing using Inkscape. It's my favourite Batman, Terry McGinnis from Batman Beyond. I just like the future high-tech stuff in his batsuit, as well as his relationship with the old grumpy Bruce Wayne.


Za svoj sljedeći rad u Inkscapeu izabrao sam svog omiljenog Batmana, a to je - paz'te sad 'vamo - Terry McGinnis iz Batman Beyond! Wow, smirite se, znam da je blasfemija reći da postoji bolji Batman od Brucea Waynea, ali ni ne tvrdim da je bolji. Samo mi se sviđa napredniji kostim i budućnost u kojoj Terry odrasta. K tome, tu je i dalje Bruce Wayne, ali samo kao ostarjeli mentor.

Što se tiče samog crteža, na njemu sam primijenio novootkrivenu tehniku za colour fill i čini mi se da ću je inače upotrebljavati. Ne tvrdim da ona na prošlom crtežu nije bila loša, ali ispod glavnih crta (outline) se dobije ljepši oblik, jednostavnije je za primjenu i postupak kraće traje. Idem korak po korak, pa kako naiđem na neki problem, tražim prikladno rješenje.

Što se tičle samog početka, najradije nacrtam crtež olovkom i to možda najviše zato da mogu pokazati kako koristim vlastiti talent, a ne precrtavam s već gotovog crteža. Ne kažem da u tome ima nešto loše, ali ja se osjećam bolje kad sam nešto napravim. To ne znači da ne tražim po internetu reference ili da ne koristim one figure koje se mogu postavljati u više poza. To mi je za svaki slučaj, da znam da sam dobro pogodio parametre. Znači, ovo je¨moj crtež koji sam skenirao:


Nakon toga sam napravio outline ili lineart - ne znam kako bih ga više zvao, ali mislim da dođe na isto. Njega je možda najzabavnije raditi i svaki put otkrivam novi način na koji se nešto može izvesti. Na kraju ću vjerojatno izabrati onaj koji mi je najpraktičniji. Dakle, projekt u toj fazi izgleda ovako:


Nakon toga slijedi bojanje koje sam već spomenuo. Što se tiče detalja, crtež nije bio posebno zahtjevan, jer sam koristio verziju iz animirane serije i njihov stil. Svejedno, malo po malo, sve smatram dobrom vježbom prije nego što počnem crtati nešto zahtjevnije. S druge strane, koliko god "jednostavno" se čini, i ovo mi je oduzelo prilično vremena. Ovo je konačni crtež, ali prije ubacivanja pozadine:


Možda ste primijetili da u zadnje vrijeme više crtam, a ne izrađujem sve ono ostalo kao prošle godine. To je prvenstveno zato što iskušavam taj novi program, ali to ne znači da neću uskoro izrađivati nešto drukčije. Još uvijek se pokušavam držati "dogovora" da nacrtam nešto - bilo što - vezano uz serije ili filmove koje u tom trenutku gledam, pa pretpostavljam da će i ubuduće biti više digitalnih crteža, a manje onih rukotvorina.

Do idućeg projekta!

petak, 24. ožujka 2017.

Hank the Septopus / Inkscape

Hank the Septopus from Finding Dory is my first drawing completely done in Inkscape and that's why it's very important to me. I've been using Paint Shop Pro for over a decade and it will take time getting used to Inkscape. This drawing may seem simple, but it's anything but that.



Hobotnica Hank (ali sa samo sedam krakova) iz crtića "Finding Dory" mi je nekim čudom bio prva ideja za vježbu u programu za crtanje Inkscape. Iako sam u zadnjem postu izrazio prilično negativan stav o susretu s tim za mene novim programom, uz pomoć prijatelja i tutorijala sam se ipak uhvatio u koštac s njime i pred sobom imate moj prvi Inkscape uradak (kliknite na sliku za uvećanje).

Isprobao sam skoro sve najvažnije mogućnosti koje inače koristim u Paint Shop Pro i zadovoljan sam konačnim crtežom. Istina je da mi je trebalo puuuno duže od starog načina i to će mi biti možda najveća zamjerka, barem dok se ne uhodam i ne počnem brže raditi. Čak i kad sam počinjao raditi s PSP-om, trebalo mi je neko vrijeme da shvatim kako neke radnje mogu preskočiti ili prilagoditi i tako brže završiti projekt, pa se nadam da ću nešto slično moći postići i ovdje. Tu je još i neka vrsta nostalgije što uobičajene stvari neću moći onako s lakoćom obaviti kao dosad, prema navici i bez novih izazova i muke, ali to je sad već problem u meni. Iako mnogi efekti koje vidite na ovom crtežu ne nastaju ni približno slično onome kao na starijim crtežima, dobra je stvar što sam sad dobio čisti vektorski crtež koji se može otisnuti i na šalicu ili majicu, ali i na jumbo plakat bez gubitka na kvaliteti. Mislim da bi mi to trebala biti misao vodilja.

Da biste uočili barem neka poboljšanja, objaviti ću i lineart koji se može vrlo lijepo dotjerati i izgleda puno ljepše nego oni prijašnji:


Kao što vidite, potezi izgledaju kao iz neke bojanke, jasni su i sa zadebljanjima te zaoštrenim vrhovima. Barem meni izgleda profesionalno, u svakom slučaju puno više nego moji prijašnji crteži. Kako god bilo, mislim da je zanimljiv početak i da ću s vremenom otkriti još neke mogućnosti. Volio bih da mogu imati nekakav tempo objavljivanja, kao ono što sam spomenuo da bih želio nacrtati nešto prigodno svaki put kad se pojavi novi film ili serija, ali vidjet ćemo koliko će to biti izvedivo. Uz to, tu su i još neki započeti projekti u PSP-u, tako da vjerujem da ću i to završiti u dogledno vrijeme prije nego što se potpuno posvetim Inkscapeu.

Za kraj, znam da ovo većini ne znači puno i da možda neće ni primijetiti razliku među crtežima, ali za mene je to velik korak i puno više mi znači, pogotovo ako bih planirao nešto postići s time na profesionalnom planu, ali to je sad neka druga priča, druga dimenzija, drugi život...

Do idućeg projekta!

subota, 18. ožujka 2017.

Firestarter / Inkscape issue

This drawing of a Keith Flint look-alike in a chibi version was inspired by the "Your Face Sounds Familiar" ("Tvoje lice zvuči poznato", Croatia, Nova TV) contestant Nives Celsius and her brilliant performance of "Firestarter" by The Prodigy.



Najnoviji crtež inspiriran je nastupom Nives Celzijus u prošlotjednoj epizodi "Tvoje lice zvuči poznato" na Novoj TV. Neću ulaziti u to zašto nije pobijedila, ali nastup joj je bio savršen. Dobila je pjesmu "Firestarter" od grupe The Prodigy i odlično se uživjela u lik Keitha Flinta u spotu za navedenu pjesmu. Crtež je nastao kao i obično (uz jedan novi detalj o kojem ću pisati malo kasnije). Prvo je nacrtan običnom olovkom, a zatim obrađen kompjuterski. Zadovoljan sam kako je ispao, budući da u startu nisam znao kako će točno izgledati. Obično je u pitanju samo ideja, ali nikad u glavi ne vidim konačan izgled prije nego što ga zapravo završim.

Problem s Inkscapeom

Dakle, ovo je trebao biti prvi crtež napravljen u programu Inkscape, budući da mi je nekoliko puta rečeno da bih se trebao odmaknuti od Paint Shop Pro u kojem inače radim i napredovati, naučiti nešto novo i modernije. Zapravo je to odlična ideja, ali ja sam poznat po tome da ne volim mijenjati ono što poznajem i u čemu se lako snalazim. Također znam da bi time crteži bili kvalitetniji i da bi se takvim datotekama moglo lakše upravljati, tj. iskoristiti ih za više stvari kad bih to poželio.

Prvi problem je to što treba uložiti neko vrijeme za upoznavanje s programom, čitati i proučavati tutoriale, ići metodom pokušaja i pogrešaka i sl. Iskreno, teško nalazim volju za to, ali evo, počeo sam lagano. Ovaj crtež sam tako i započeo, pa čak sam počeo uviđati pozitivne strane, iako je inače relativno jednostavan proces izrade linearta trajao čak dva sata. E, pa tu je i stalo. Lineart je ispao gotovo savršeno, ali to je bilo sve.

Drugi i svi ostali problemi su mi pokvarili taj pozitivan dojam rada s Inkscapeom. Jednostavno se nisam snašao, nedostajale su mi opcije koje sam u PSP znao riješiti u sekundi. One možda negdje u programu i postoje, ali već sam toliko vremena potrošio da mi se nije dalo dalje pokušavati. Najviše sam zapeo kod problema s bojanjem. Sasvim jednostavna radnja popunjavanja bojom zatvorenih oblika u PSP-u ovdje se pretvorila u noćnu moru.

Što sam mogao učiniti? Upotrijebio sam gotov lineart, prebacio ga u PSP i tu dovršio posao u rekordnom roku. Da stvar bude još gora, nisam ga mogao usnimiti u Inkscapeu i onda otvoriti u PSP-u, već sam upotrijebio screen capture opciju i tako prebacio sliku. Znam, ne morate mi ništa govoriti, ponio sam se kao običan divljak, a ne umjetnik kakvim se predstavljam.

To sve ne znači da sam odustao od Inkscapea, samo će proces upoznavanja s njegovim opcijama trajati malo duže. Ima tu puno stvari koje se nadam da ću moći raditi kao u PSP-u, od odabira dijelova crteža i brisanja samo određenih dijelova do sjenčanja i ostalih efekata. Dok ne otkrijem sve to, vjerojatno ću i dalje koristiti PSP ili se snalaziti s kombinacijama koje mi padnu na pamet kad naiđem na neki problem.

Do idućeg crteža ili projekta! 

nedjelja, 5. ožujka 2017.

X-23 / Figma figure

My new project is a digital drawing of X-23 or Laura Kinney from X-Men, a mutant from Marvel's comics and the new movie "Logan" (although I drew a different version of the character). This illustration was also a good chance to try my new Figma posable figures.


Moj najnoviji projekt je digitalni crtež X-23 (aka Laura Kinney), lik koji je trenutno aktualan, jer se pojavljuje u najnovijem Marvelovom filmu "Logan". Stoga, ako niste gledali film i bojite se eventualnih spoilera, ne morate čitati dalje, već bacite oko na crteže i preskočite do naslova o Figma figuricama.

Ako ste ostali, onda krećemo! X-23 je mutantica, zapravo klon Wolverinea, tj. 23. klon koji je uspio preživjeti od njegovog uzorka, nakon što je izoliran samo ženski DNK. U filmu je još djevojčica, iako ćete u stripu prije naići verziju poput ove koju sam nacrtao. Njen lik mi se svidio čim sam čuo za nju, tako da sam pročitao i njen strip, kao i strip o Loganovom sinu, Dakenu. I dok je Daken zamijenio oca kao "zli" Wolverine, u stripovima je trenutno Laura ta koja je naslijedila njegovo ime i ostavštinu. U svakom slučaju, ovo je nastavak odluke da crtam nešto vezano uz filmove koji se prikazuju u kinima.

WIP (work in progress)

Kao i svaki put, opet vam predstavljam proces stvaranja crteža. Prvi korak je skica olovkom:


Zatim slijedi osnovna kompjuterska obrada, tzv. lineart:


Nakon toga se u drugom sloju nanose osnovne boje:


Na kraju sjenčanjem i dodavanjem ostalih detalja dođem do konačnog, gore objavljenog crteža.

Figma figurice


Da ne pišem poseban post, iskoristit ću ovu priliku da predstavim i Figma figure za crtanje. Kupio sam ih u paketu, mušku i žensku i prilično su pomične, pa ne bi trebalo biti teško upotrijebiti ih za crtanje akcijskih scena i dinamičnih poza. Ovo je poza za spomenuti crtež X-23:


Ovako izgledaju u paru:


Radi boljeg uočavanja detalja, pripremio sam i "posebnu opremu": veliki bijeli hamer-papir i mala stolna svjetiljka koja se može pomicati u svim smjerovima, kao što se može vidjeti i na donjim slikama:




Budući da planiram crtati još sličnih crteža, ovo bi mi trebalo biti od znatne pomoći. U svakom slučaju, još ću vas izvještavati o svom napretku... ili kako god se to bude moglo nazvati. ;-)

Do idućeg projekta!

subota, 4. ožujka 2017.

Quake (Chibi) / Pentel Brush Pen

My digitally coloured Chibi version of one of Marvel's Inhumans and agents of SHIELD, "Quake" Daisy Johnson, after I originally drew her with my new Pentel Brush Pen.


Ovaj crtež Quake, tj. Daisy Johnson iz Marvelove serije Agents of SHIELD nastao je prvenstveno kako bih isprobao svoju prvu Pentel Brush Pen olovku (hm, ima li smisla stavljati riječi "pen" i "olovka" jednu iza druge?!) i zapravo je nisam namjeravao obojati. Htio sam ostaviti u crno-bijeloj tehnici kako bi se jasnije vidjeli potezi Pentelovom olovkom (ha, izbjegao sam riječ "pen"!). Ali o tome nešto kasnije, nakon što vas malo zagnjavim s pričom o Quake.

Quake u Marvelovom "svemiru" pripada rasi Inhuman, točnije oni imaju dijelove izvanzemaljske DNK, koju je u dalekoj prošlosti nekim ljudima "usadila" izvanzemaljska rasa Kree. Taj slijed DNK je nasljedan kroz generacije i neki ljudi nikad ne bi ni saznali da su Inhuman, jer se DNK i određene sposobnosti ("moći") aktiviraju uslijed djelovanja terrigen kristala. Quake je otkrila da može upravljati vibracijama zemlje ili čak i zraka (zbog sposobnosti da izazove potrese je i dobila ime Quake). Meni je ona jedan od najzanimljivijih Marvelovih superjunaka, tim više zato što je i jedna od jačih likova u Marvelovoj video-igri koja me već neko vrijeme zaokuplja, Contest of Champions (kao što se vidi na slici ispod).


Što se tiče Pentel Brush olovke (hehe, opet sam izbjegao ponavljanje istih riječi!), radi se o olovci poput nalivpera, s ulošcima s crnom bojom i vrhom poput kista, tako da se zapravo i ponaša kao kist. Vidio sam na nekoliko crteža na Instagramu da neki umjetnici crtaju s time, pa sam i ja htio isprobati. Već sam nekoliko puta spomenuo da nemam pojma kojim bi putem trebao ići moj kreativni proces, pa se uhvatim svaki put nečeg novog. Na slici ispod možete vidjeti kako olovka izgleda:


Ako niste navikli raditi s kistom tankog vrha (a ja ga sigurno nisam ni vidio 20-ak godina), početak može biti težak. Treba biti oprezan i vježbati na nekakvim skicama, a ne odmah početi s nekim kompliciranijim djelom. Ne kažem da je crež Quake bio nešto kompliciran, ali ako pogriješite, teško ćete to moći ispraviti. Uz to, treba naučiti i kad ćete kistu dopustiti da ostavi tanji ili deblji trag - znači, površina papira mora biti ravna, a ruka sigurna.

Za primjer ću objaviti i crtež Quake prije digitalnog bojanja. Ako se slika uveća, može se vidjeti da mi potezi nisu previše ravni, ali vjerujem da je za prvi crtež ispalo dovoljno dobro. Nije isto uspoređivati umjetnike koji tako crtaju godinama i mene, koji imam tu olovku tek tjedan dana. Uglavnom, evo ga crtež, pa procijenite sami:


Zasad toliko i o Quake i o olovci. Nadam se da ste nešto novo naučili, a ako imate kakav savjet ili prijedlog, slobodno ostavite komentar. Ja ću i dalje crtati ili izrađivati nešto kako mi padne na pamet i vjerujte da ću svaki put objaviti, ma koliko dobro ili loše, profesionalno ili amaterski, savršeno ili bezveze izgledalo.

Do idućeg projekta!