srijeda, 28. prosinca 2016.

Doctor Strange and Contest of Champions

Finally, my newest digital drawing is over! It's Marvel's Doctor Strange, as depicted in this year's movie (played by Benedict Cumberbatch). In this blog I also present my newest obsession, a video game for smartphones, called Marvel's Contest of Champions.


Dakle, napokon je došao i taj dan kad sam završio svoj prvi digitalni crtež nakon Jaylah iz Star Treka (28. rujna 2016.). Nije ni čudo, jer sam u međuvremenu crtao ili izrađivao nešto drugo, ali i dalje najviše očekivanja imam od digitalnih crteža, pa su mi oni ipak nekako najdraži. Znači, Doctor Strange iz istoimenog filma je gotov. Za pozu sam koristio sliku igračke i slike nekih scena iz filma, odakle sam preuzeo i boje. U početku sam se bojao da je ispalo malo pretamno, ali zapravo sam zadovoljan konačnim rezultatom. U nastavku možete vidjeti WIP (work in progress), koji je isti kao i dosad: olovka, lineart, osnovne boje i konačan crtež.


Ne znam koliko još smijem reći o filmu, iako mi se čini da je prikazivanje u kinima prestalo, ali još je relativno nov i možda će netko htjeti pogledati DVD ili Blu-ray izdanja ili whatever, tako da neće biti spoilera. Mogu samo reći da, iako je dio MCU (Marvel Cinematic Universe), film se vizualno razlikuje od ostalih i isplati ga se pogledati, čak i ako ništa ne znate o Marvelovim filmovima. Ja sam oduševljen i naravno da ću ga ponovo gledati čim izađe neko od navedenih izdanja.

Marvel's Contest of Champions


Osim Doctora Strangea, htio sam također pisati i o (barem meni) novoj igri za pametne telefone, Contest of Champions. Dakle, igra nije baš toliko nova, postoji već dvije godine, a radi se o međusobnoj borbi Marvelovih superjunaka, koji pod utjecajem Collectora (vidjeli smo ga u filmu Guardians of the Galaxy 2014. godine) nemaju svoju volju, već se u izmišljenoj stvarnosti ili dimenziji pod nazivom Battlerealm bore na njegovoj strani, a protiv vas, igrača, tzv. Summoner

Kad sam se priključio igri, tad je još bio aktuialan film Doctor Strange, pa su logo (koji vidite iznad), kao i priča pratili aktualne likove koji imaju veze s magijom (na slici možete prepoznati likove kao što su Loki, Mordo ili Scarlet Witch). U međuvremenu se logo promijenio, pa je sad trenutno u priči Howard the Duck. Igra je poznata po tome da redovito ažuriraju pozadinu, priče i misije, ovisno o tome što je trenutno aktualno u Marvelu.

Ne znam koliko točno ima likova, ali stalno se dodaju novi, čak se neki i kreiraju posebno za tu igru, pa se naknadno pojavljuju u stripovima. Meni je bio cilj da dobijem likove kao što su Captain America, Spiderman i Wolverine, te Iron Fist, iako ću ovog zadnjeg očito još morati pričekati. Na moje iznenađenje, upravo mi je jedan novi lik postao najbolji i najpouzdaniji, a radi se o Guillotine, djevojci koja je sudbinski povezana sa svojim (prevelikim) mačem, kojim savršeno barata i najčešće prilično lako savlada protivnike. Na nju mogu uvijek računati kad zaglibim u nekoj misiji, jer samo jednim udarcem mača dobijem više bodova nego kod nekih razvikanijih superheroja:


Osim nje, još su dva superheroja vrlo korisna - ne znam radi li se kao i u slučaju Guillotine o tome što za borbu koriste sječiva, pa potezi izgledaju moćnije, a rane ozbiljnije - a to su Wolverine sa svojim adamantijskim kandžama, te Black Panther sa vibranijskim kandžama:



Treba spomenuti i ostale likove koji mi pomažu u osvajanju misija i razina, pa sam napravio screenshot najnovijeg poretka:


Kao što vidite, trenutno mi je najjači Captain America, a Guillotine je treća. Imam čak i neke duple, što je moguće budući da likovi mogu imati od jedne do četiri zvjezdica. Naravno da je najbolje koristiti ove s više zvjezdica (čiji je broj fiksan), iako treba paziti i na razinu na kojoj se neki lik nalazi (koja je, naravno promjenjiva). Što se tiče ukupne razine, kao što se može vidjeti gore, trenutno sam na 19. Avatar se ne može birati, već se pojavi onaj superheroj koji vam je trenutno najjači, a kod mene je to u ovom trenutku Captain America. Pa, za kraj, evo onda i jedna slika njemu u čast, također screenshot nakon što je pobijedio u jednoj od borbi:


Do idućeg crtanja (iako ne znam hoću li stići još što napraviti do kraja ove godine),

Grdilicious Art ;-)

Princess Leia (Chibi style)


RIP Carrie Fisher (1956-2016)

utorak, 27. prosinca 2016.

DIY 3D paper snowflake

Christmas may be over, but the winter has barely begun! Why not make it special by making big 3D paper snowflakes (50 centimetres or 19.69 inches in diameter)? Get your DIY mode on! ;-)


Priznajem da me čeka nekoliko nedovršenih projekata, ali ima dana kad mi se jednostavno ne da crtati. Znam da bi, kad bih se nagovorio da ih završim, oni bili relativno brzo gotovi, ali uvijek mi je bilo teško nešto započeti, tj završiti nakon što sam zbog nekog razloga prekinuo proces. Crtež Pokemona Umbreona tek je skica na papiru i čeka me od pretprošlog mjeseca, a Doctor Strange je digitalno obojan osnovnim bojama i tako čeka već dva tjedna. Iskreno se nadam da ću barem ta dva crteža uspjeti završiti ove godine.

Kako bih ostao u dodiru sa svojom kreativnom stranom, često se uhvatim jednostavnijih projekata poput ovog - izrade 3D papirnate pahuljice od pola metra! Vidio sam to i prije, ali mi je danas opet pala na pamet, pa sam našao upute, točnije video, koji ću objaviti na kraju ovog posta. Za jednu su potrebna šest papira A4 formata, škare (ili skalpel za papir), ljepilo i klamerica. Znam da se na slikama ne vidi najjasnije, jer nisam slikao svaki korak, ali sve je prikazano u videu dolje. Posebno se izrađuje svaki od šest "krakova" pahuljice i na kraju se zalijepe ili spoje klamericom (može i kombinacija - čak može i selotejp ako nemate klamericu).




Nakon izrade, jedan kraj povežete koncem ili tankom elastičnom vrpcom (što je meni draže) i objesite na željeno mjesto. Na ovoj slici objesio sam je ispod lustera u dnevnom boravku, centralno mjesto koje ima najviše smisla i gdje ova divovska pahuljica vrlo efikasno izgleda.


Budući da je ovaj post praktički ispao samo filler i da su moje upute nisu ispale baš korisne, objavit ću i video koji mi je pomogao u izradi ove ogromne pahuljice. Ne znam tko je kreator, izabrao sam prvi link koji mi se ponudio u tražilici. Također moram priznati da nisam radio baš sve kao u videu, već sam neke korake ubrzao, tj. pojednostavio. Sve je jako detaljno prikazano, pa vjerujem da ćete čak i prepoznati gdje sam malo uštedio na vremenu.


Nadam se da se vidimo u nekom kreativnijem postu. Do čitanja!

srijeda, 21. prosinca 2016.

Christmas cactus update

Update on my Christmas cactus... I don't believe I killed it, but the flower buds fell off before they had the chance to blossom, so I guess I've been doing something wrong. In the memory of the promising start I digitally coloured my ink drawing (click here) from the time when both the cactus and hope were alive.



Najnovije informacije o mom božićnom kaktusu... Ne vjerujem da sam ga ubio, ali pupoljci su otpali prije nego što su uspjeli procvjetati, pa pretpostavljam da negdje griješim. U sjećanje na obećavajući početak digitalno sam obojao svoj crtež nacrtan tintom (kliknite ovdje) iz vremena kad su i kaktus i nada još bili živi.

ponedjeljak, 19. prosinca 2016.

Star Wars keychain, fridge magnet and badge

It's December, it's Christmas time, it's - Star Wars time! The new film Rogue One inspired me to make some more knick-knacks that I usually make, so now we have keychains, fridge magnets and badges with motives like Death Star and Rebel Alliance logo.


Prosinac je, što također znači da je došlo i vrijeme za ono što smo čekali cijele godine - Rogue One: A Star Wars Story! Tim povodom napravio sam prigodne značke, privjesak za ključeve i magnet za hladnjak. Zašto? Zato što mogu, zašto ne? Kako? Već poznatom tehnikom, koju ću kao i dosad predstaviti u nekoliko slika.


Death Star privjesak za ključeve

Pomiješao sam bijelu i crnu Fimo masu do željene sive boje, napravio kuglicu i u njoj udubljenje. Oko kuglice sam povukao crtu i naglasio je, a sve ostalo su ponešto pojednostavljeni detalji (zapravo su jednostavni potezi kao za mrežu), budući da je kuglica prilično mala - slične je veličine kao Pokemon lopta i Halloween bundeva koje sam izradio prije. Kao i kod prijašnjih privjesaka, kliještima sam skratio iglu s ušicom i provukao kroz kuglicu. I ovaj put sam je prvo nakratko zamrznuo u zamrzivaču, kako se ne bi spljoštila ili kako ne bih slučajno pokvario detalje. Nakon toga bila je spremna za pečenje. Dodao sam lančić za privjesak i premazao kuglicu lakom.



Death Star magnet za hladnjak

Napravio sam dvije kuglice - crnu i sivu - i spljoštio ih onim prozirnim valjkom koji vidite na prvoj slici. Trebale su biti iste veličine, pa budući da nemam kalupe za to, koristio sam - vjerovali ili ne - čašicu za rakiju. Inače sam nabavio dosta tih pomagala, možda će jedan post biti i o tome, vidjet ću. Prije rezanja skalpelom, na papir sam nacrtao pojednostavljenu drugu (nedovršenu) Zvijezdu smrti, kao što djelomično možete vidjeti na slici. Nakon uklanjanja suvišnih dijelova, položio sam sivu površinu na crnu i lagano je "ispeglao" spomenutim valjkom. Nakon pečenja i hlađenja, te premazivanja lakom, pištoljem s vrućim ljepilom zalijepio sam magnet sa stražnje strane.



Rebel Alliance značke

Logo za Rebel Alliance je nastao kao i magnet za hladnjak, samo sam ovaj put upotrijebio crnu i crvenu glinu. Na papirić sam nacrtao logo, izrezao ga, te ocrtao obrise na spljoštenu crvenu površinu. Skalpelom sam izrezao logo i spojio ga s crnom površinom identične veličine (još jednom zahvaljujući čašici za rakiju).  Ostalo je također poznato: pečenje, premazivanje lakom i lijepljenje igle za značku.



Zaključak

Nisam ništa spomenuo o filmu, ali budući da je još rano za spoilere, mogu samo reći da mi se jako svidio i, kao što to kod mene biva s nekim filmovima, ako bude prilike pogledat ću ga još jednom dok ide u kinima. Vjerojatno ima još puno stvari koje su mi promakle i znam da mi neće biti teško ponovo ga pogledati. Što se tiče "drangulija" koje sam napravio, zadovoljan sam kako su ispale i prvenstveno sam zahvalan za inspiraciju, znatiželju i volju da krenem raditi nešto kreativno što se odjednom pojavi kao nekakva ideja, a sad, evo, postoji i kao opipljiv dokaz svega toga.



petak, 9. prosinca 2016.

DIY čestitke

Ako se dobro sjećam, otkako sam počeo crtati, također sam počeo izrađivati što god mi je palo na pamet, pa između ostalog i čestitke za razne prigode. Dosad sam ih napravio bezbroj, neke više, a neke manje maštovite. Budući da sam odnedavno počeo pisati ovaj blog, mogu vam predstaviti neke od najnovijih, jer sam tek nedavno počeo fotografirati svaki korak stvaranja bilo čega što odlučim napraviti. Ovim putem predstavit ću vam tri zadnje ovogodišnje čestitke.


Prva je rođendanska čestitka, iako tako ne izgleda. Inspirirana je maskom, odnosno kostimom za ovogodišnji Halloween, koji je slavljenik, kojem je čestitka bila namijenjena, nosio ove godine. Vrlo je jednostavna, crno-bijela. Nacrtao sam obrise kostima na bijeli papir, izrezao ih, te zalijepio na čestitku koju sam napravio od crnog hamer papira.


Na kraju je izgledala ovako:


Druga čestitka je napravljena prema želji prijateljice, koja je vidjela ovu prvu i zadala mi izazovan zadatak da napravim nešto inspirirano nekakvom proročicom ili slično. Nije mi dugo trebalo da osmislim koncept, jedino je izrada trala malo duže zbog sitnih detalja. Ideja je bila da napravim proročicu (gataru), koja drži kristalnu kuglu, ali da se ta kugla može odvojiti i da zapravo ona bude čestitka po kojoj se može pisati kad se otvori. Prvo sam nacrtao željeni lik oko prostora za kristalnu kuglu. Izrezao sam je i prenio oblik na hamer papir. Zarezao sam na mjestima gdje bi trebale biti njene ruke, te na postolju, tako da kristalna kugla može čvrsto stajati fiksirana na tri mjesta. Kugla se sastojala od dva dijela, tj. otvarala se tako da unutar nje stane poruka. Kad se zatvorila, izgledala je poput kugle koja se zatim mogla postaviti između njenih ruku.


Zatim sam prenio pojedine dijelove na kolaž i izrezao svaki posebno, te zalijepio na osnovni oblik, kao što se vidi na slici dolje. Jedino što sam nacrtao bio je nos, dio usta, dio uha, madež i nokti - sve ostalo je od kolaža.


Treća je također rođendanska čestitka, koja ujedno može poslužiti i kao igra. Izabrao sam, i iz bijelog papira izrezao pet simbola za sreću, ljubav, novac, zdravlje i uspjeh, te na hamer papiru, koji sam presavio triput, na srednjem dijelu izrezao djelomične krugove iste veličine, na koje sam nalijepio te simbole. Napravio sam nekoliko bijelih kartica na koje sam pobrkanim redoslijedom ispisao nazive tih simbola, te presavio čestitku i ubacio ih u sredinu (naravno da se među njima nalazi i kartica s točnim redoslijedom, čak dvije!). Kad se simboli "otvore", može se pročitati riječ, koja mora odgovarati zadanom simbolu. Znači, promiješate ili izaberete karticu, ubacite u srednji dio ispod simbola i onda svaki posebno otvarate kako biste vidjeli što će vam želja donijeti od onih pet nabrojanih stvari. Treći presavijeni dio je bio za prigodnu poruku kakve se inače pišu na čestitke.


Sve ove tehnike sam koristio i prije, ne samo u izradi čestitki. Za rezanje koristim obične škare i skalpel za papir, ali budući da se radi o manjim detaljima, jako dobro su mi došle i škarice poput onih za nokte. Koristio sam obično ljepilo za papir, te naravno papir, hamer papir i kolaž, koje oduvijek skupljam i često kupim tek tako da imam za prilike poput ovih.

Do sljedećeg projekta, ma kakav on bio,

Grdi ;-)