nedjelja, 20. studenoga 2016.

Infinity Gauntlet and Marvel's villains

Infinity Gauntlet


Znam da niste očekivali ovaj crtež u vezi s Marvelom, ali na onaj obećani ćete morati još malo pričekati. Ovaj put sam izabrao jedan od crteža iz Inktober izazova i obojao ga digitalno. U pitanju je Infinity Gauntlet, koji je zapravo okosnica svih Marvel Cinematic Universe (dalje: MCU) filmova. Radi se o rukavici koja, ako se skupi svih šest Infinity Gems, vlasniku daje gotovo neograničene moći. Ukratko (bazirajući se samo na aktualne filmove, koji ne prate vjerno svoje stripovske originale), u pitanju su dragulji koji su "razbacani" po MCU filmovima, da se tako izrazim. Za pet već znamo, šesti će biti otkriven u jednom od filmova iz 2017. (pretpostavlja se u Thor: Ragnarok).


Dakle, ovo su svi Infinity Stones (ili Gems) u dosadašnjim filmovima, prema kronološkom redu kojim su bili otkriveni:

Space Stone (Tesseract) iz Captain America: The First Avengeri (2011) i The Avengers (2012) - manipulacija prostorom i dimenzijama, teleportacija, stvaranje "crvotočina".
Power Stone (Orb) iz Guardians of the Galaxy (2014) - kontrola svih moći u svemiru.
Mind Stone (Loki's staff) iz The Avengers (2012) i The Avengers: Age of Ultron (2015) - manipulacija psihičkim moćima, telepatija i telekineza.
Reality Stone (Aether) iz Thor: The Dark World (2013) - mijenja prirodne zakone svemira.
Time Stone (Eye of Agamotto) iz Doctor Strange (2016) - manipulacija vremenom
Soul Stone (još se nije pojavio u filmovima) - manipulacija dušama živih i mrtvih.

Svi Infinity Stones, kao i Infinity Gauntlet će se pojaviti u The Avengers: Infinity War 2018. godine, koji, iako je je trebao biti u dva dijela, čini se da će ipak biti samostalan film, ali o tome nekom drugom prilikom. Tamo će se pojaviti jedan od glavnih negativaca, Thanos, kojeg smo u manjoj mjeri već vidjeli u The Avengers (2012), Guardians of the Galaxy (2014) i The Avengers: Age of Ultron (2015), većinom u scenama iza odjavne špice.

"Problem" s Marvelovim zlikovcima

Budući da sam zagriženi Marvelite, možda ne mogu biti objektivan, ali nije mi ipak jasna ta tvrdnja koja se cijelo vrijeme ponavlja, naime da MCU filmovi nemaju nekog pravog zlikovca. Navodno, niti jedan nije napravio nešto više osim srušio nekoliko zgrada i sl., dao tek naslutiti kakva mu je moć, a onda su ga heroji zaustavili. Po meni, to i je bit ovakvih filmova. To što publika želi gledati potpuno uništenje, govori više o samoj publici, a ne o filmašima. U stripovima priča može trajati tjednima, razvijati se, zavaravati naše junake dugo, dok ne dođe do konačnog obračuna, kad su već izmučeni i izmoreni, ali u zadnjem trenutku nađu zadnji atom snage kojim jedva poraze neprijatelja. Kad se sjetim, npr. cijela priča o Kree invaziji, gdje su izvanzemaljci zamijenili heroje poput Kapetana Amerike je mogla trajati dugo, iz stripa u strip, iz tjedna u tjedan, ali kako sve to zgusnuti u dva sata filma? Iskreno, ni ja nisam znao što bih mislio o Ultronu u drugom dijelu Avengersa, ali nakon što sam ponovo pogledao film, shvatio sam što se njime htjelo postići i popravilo se moje prvotno mlako mišljenje o njemu. Jedno od rješenja su zapravo serije, u kojima se lagano može stvarati željena situacija poput onih u stripovima, pa su vjerojatno serije poput Daredevila na Netflixu toliko uspješne, ali mi smo vrlo razmažena publika. Kao prvo, želimo vidjeti gotovo preslikane stripove na filmskom platnu, a kao drugo, nema nam do eksplozija, uništenja i razaranja. Npr. Agents of SHIELD ili Agent Carter su se više trebali pozabaviti dramom u redovima manje poznatih Marvelovih likova, na kraju su Cartericu otkazali, a i SHIELD-ovci se drže za niti iz sezone u sezonu. Ne tvrdim da je drama loša, već je uvijek mora slijediti i akcija, a u nekim filmovima, kao i serijama, očito nisu znali naći savršen omjer.

Hoće li Thanos napokon uspjeti u onome u čemu su dosad Malekith, The Chitauri, Yellowjacket, Ronan the Accuser, Red Skull, Whiplash, Aldrich Killian, Crossbones, Ultron i Loki očito pogriješili? Kao što rekoh, ne prema mojem mišljenju, već prema mišljenju uvijek gladne publike... K tome, uopće nisam spomenuo negativce iz X-Men franšize, poput Apocalypse, koji je kao Marvelov zlikovac (iako izvan MCU) također podbacio ove godine, ali o tome bi se očito moglo raspravljati satima. Ja samo znam da uživam u tim filmovima i ne tražim dlaku baš u svakom jajetu, već prihvaćam da su neke stvari napravljene dobro ili čak odlično, a neke.. pa i ne baš tako dobro - i to je u redu.

Nema komentara:

Objavi komentar