subota, 26. kolovoza 2017.

Umberto & Espina

My new OCs, Pokémon trainers Umberto and Espina on the beach with their respective Pokémon Umbreon and Espeon, along with the inevitable flamingo pool float and the Pokémon beach ball. :-) I've been changing it for weeks (months?), constantly adding something new... As usual, there's no real background, just the illusion of the sea/sky and the sand, but there are so many other details that I'm proud of. ;-)


Napokon je gotovo! Crtež koji sam toliko pompozno najavljivao konačno je tu! Kao što sam najavio, radi se o kombinaciji ljetne teme i Pokemona. Na ideju sam došao kad sam završio prvi crtež s kombinacijom Umbreona i njegovog trenera. Ovaj put sam to proširio na Espeona i njegovu trenericu. Zamislio sam da i ona koristi boje i motive svog omiljenog Pokemona, što objašnjava paletu boja koju vidite.

Inače je među nekim umjetnicima na deviantArtu tradicija da napravite neke svoje O.C. (original characters), pa bi ovo dvoje mogli biti moji. Smislio sam i imena - Umberto (prema Umbreonu) i Espina (prema Espeonu), jedino bi bio red da ih nastavim i dalje crtati, ali vidjet ćemo kako će se to razvijati.

Sama skica je nekoliko puta promijenjena, i to najviše vezano uz frizure. Zamislio sam da njegova bude nekakva hipsterska, a njena pankerska. K tome, dodao sam još neke detalje po pitanju ukrasa i nakita, a zadnje sam ubacio velikog plamenca za napuhavanje (koji su ove godine veliki hit na plažama i bazenima), te loptu za plažu u bojama pokelopte. Istina, cijeli proces je potrajao, ali to je isključivo zbog mojeg otezanja. Često sam radio nešto drugo za što bih dobio trenutnu inspiraciju, a ovo sam događao.

I ovaj crtež je u potpunosti izrađen u Inkscapeu i na nekoliko mjesta mi je zadao probleme, ali ništa toliko složeno što se nije moglo riješiti upornošću, dosjetljivošću i vježbom. Opet nisam pridavao previše važnosti pozadini, već sam ostavio dvije boje koje bi trebale predstavljati nebo ili more i pijesak.


Kao i uvijek, nema čekanja, vrijeme je za novi projekt, ma koje on tehnike bio! Do idućeg puta! 😉

subota, 12. kolovoza 2017.

DIY decorative bowl with lid

I was planning to throw away two old plastic bowls, but then I came up with another DIY project. I decided to reuse them as a decorative bowl with lid for storing keys and other small items. The plastic was stained because of frequent use, so I used decoupage to cover it and glue-gunned some rope to decorate it. I usually have some leftover materials from previous projects, so the only thing I had to buy this time was the wooden knob I glued on the top of the lid.


Kad sam napokon odlučio baciti dvije istrošene plastične posude, na pamet mi je pala ideja o njihovom recikliranju u nešto dekorativno i praktično. Zapravo, možda i nisu bile toliko istrošene koliko su poprimile boju od tko zna čega što sam tijekom godina držao u njima, a budući da su bile bijele, na kraju su izgledale prljavo. Jednostavno, više se nisu mogle oprati i koristio sam ih samo za nekakve otpatke (npr. ljuske od kikirikija, voće, povrće i sl.).

Kao što možete vidjeti na slici, bile su identične (i gotovo identično "prljave"), pa sam osmislio nekakvu zdjelicu s poklopcem u kojoj bi se u hodniku mogli čuvati ključevi i slični manji predmeti koje obično odložite čim uđete u stan ili ih planirate ponijeti prilikom izlaska.

Za ovaj projekt trebate:
- dvije zdjelice
- ljepilo za decoupage
- komadići papira po želji (za decoupage)
- kist
- konopac i/ili razne ukrasne vrpce
- pištolj za vruće lijepljenje
- drvena ručkica za poklopac


Upravo zbog lošeg izgleda plastike, odlučio sam prvo pokriti neke dijelove decoupage tehnikom. To se prvenstveno odnosilo na unutrašnji dio koji neće biti pokriven konopcem. Možda je nisam ni morao oblijepiti budući da će zdjelica biti gotovo cijelo vrijeme poklopljena, ali na kraju je ljepše ispala i nisam htio da se čini kao polovično dovršen projekt. Zbog istog razloga sam oblijepio i onaj vanjski dio koji će biti postolje zdjelice i vidjet će se ako je okrenete.


Nakon što se sve osušilo, počeo sam pištoljem za vruće lijepljenje postavljati konopac na vanjski dio obje zdjelice. Doduše, prvo sam na gornju zalijepio jednu od ukrasnih traka, budući da će ona biti poklopac i mora se nekako uglaviti u donju, a zapravo su iste veličine. Iz tog razloga sam napravio i još jedan red konopca preko ruba donje zdjelice, tako da se poklopac uspije zakačiti i ne pada s nje. Prije nego što sam završio s poklopcem, na vrh sam zalijepio drvenu ručkicu uz pomoć koje se diže poklopac.


Kao što vidite na naslovnoj fotografiji, sve je ispalo vrlo efektno. Jedino što sam morao kupiti novo za ovaj projekt je bila ta ručkica. Sve ostalo sam imao od prijašnjih projekata, a i inače skupljam razne materijale kad god naletim na nešto u nadi da će mi to zatrebati za kakav projekt. Čak sam imao plan da nekako i sam napravim tu ručkicu - realno se i moglo napraviti od bilo kakvog materijala, nekakvog čepa i sl., pa ukrasiti decoupage tehnikom, ali kad sam vidio da ih ima u Pevecu za nekoliko kuna, nisam se previše predomišljao.

Ovo je jedan od nenadanih projekata i ponekad su mi draži takvi od onih dugoročno planiranih koji mi na kraju dođu kao opterećenje. Na kraju krajeva, našao sam mu i praktičnu primjenu i to iskoristivši skoro sve što sam već imao od prije.

Do idućeg projekta!

ponedjeljak, 7. kolovoza 2017.

Flamingo pool float

A must-have item if you're planning to go swimming this summer. It's actually a small part of my highly anticipated summer illustration - and I really hope I'll stop procrastinating and finish it before the summer ends!


Mislim da ne postoji gotovo nitko tko ovo ljeto na bazenima, moru, jezerima, rijekama i sličnim kupalištima (kao i Instagram i Facebook slikama s ljetovanja) nije primijetio ove životinje na napuhavanje, od labuda, preko plamenaca, pa sve do pauna. Što god mislili o njima, upravo oni su mi dali ideju da malo prepravim onu pokemonsko-ljetnu ilustraciju koju vam obećavam već više od mjesec dana. Opet radim s vektorima, u Inkscapeu, i ne znam zašto odugovlačim, ali moram se natjerati da ga što prije završim. Iako, ako nastavim mijenjati originalni crtež i dodavati nove elemente, neće to biti do kraja mjeseca. :-D

U svakom slučaju, pratite me i dalje...

nedjelja, 6. kolovoza 2017.