petak, 15. srpnja 2016.

Skellington & Zero figurica od polimerne gline

Skellington and Zero polymer clay figurine, my first try at sculpting a figure (it was a birthday present for a friend who is a big fan of The Nightmare before Christmas). Height: 5 cm (1.97 in)

Sljedeći uradak je novijeg datuma (ovaj mjesec!) i jedan je od mojih prvih pokušaja izrade figurica od polimerne gline (u ovom slučaju FIMO Soft mase koju proizvodi Staedler). Kažem "jedan od prvih", jer sam prije toga pokušao napraviti nešto jednostavno poput privjeska, dok je ovo ipak nešto složenije. Jack Skellington i njegov pas Zero su likovi iz animiranog filma "The Nightmare Before Christmas" Tima Burtona iz 1993. godine i učinili su mi se kao dobra ideja za rođendanski poklon za prijateljicu koja je obožavateljica tog filma.

Ne znam koliko ste upoznati s obradom polimerne gline, ali zapravo sve počinje kao igra običnim plastelinom, samo što se nakon toga figura peče 30 minuta na 110 stupnjeva i po želji premazuje posebnim lakom. Ne mogu reći točno koliko mi je trebalo vremena, jer sam u isto vrijeme radio tri različite figure (zbog uštede struje kod pečenja) i sve zavisi o tome koliko ste vješti u izradi. Recimo da je najviše vremena otišlo na izradu Jackovog odijela, jer sam prvo tanko razvaljao bijelu i crnu masu, zatim ih spojio, rezao u tanke crno-bijele trake, te opet razvaljao kako bih dobio jednoličnu prugastu površinu, a to prilično dugo traje. Zbog uštede materijala (budući da FIMO masa nije baš jeftina ako ćete se često baviti ovime), za veće površine sam koristio alufoliju (npr. za glavu i bazu tijela sam izradio odgovarajuće kuglice, a zatim ih omotao masom). Kad se stvrdne, ne bi trebalo biti razlike, a i figura je ujedno lakša. Dakle, recimo da mi je za izradu trebalo sat-dva, 30 minuta za pečenje, a kad se figura ohladila, premazao sam je lakom koji treba ostaviti 24 sata da se potpuno osuši. Znači, ako nešto ovako planirate izrađivati, radije počnite koji dan ranije, a ne u zadnji tren, jer postoji mogućnost da se niti figurica neće stvrdnuti kako treba, niti će se lak osušiti.

Evo nekoliko slika procesa izrade (oblikovanja) figure:


Ovako izgleda 24 sata nakon pečenja i premazivanja lakom:


Tu je i kratak video da vidite kako figurica izgleda iz nekoliko kutova:


Budući da figurica ima nekoliko dijelova koji "strše" (npr. Jackov sako, Zerove uši), odlučio sam napraviti i posebnu kutijicu za nju. Upotrijebio sam crni karton i uz pomoć pištolja na vruće lijepljenje sam izradio mali cilindar, taman toliko širok da se figurica ne može previše kretati i slučajno razbiti. Izabrao sam crnu, jer je to omiljena boja te prijateljice, ali sam kutijicu ukrasio origami ružom od crvenog papira. To je izgledalo ovako:


Toliko o tome. Nadam se da ću ubrzo moći predstaviti ono što zapravo najviše volim raditi, a to je crtanje. Imam neke stare radove, ali ne želim objaviti ništa dok ne počnem crtati nove. Do idućeg posta, držite mi palčeve! ;-)

srijeda, 6. srpnja 2016.

Maska za Halloween 2014

Halloween project 2014: "Unzipped face meets Colossal Titan (inspired by anime Attack On Titan)", my first try at paper mache. It was messy, it took me too long to complete it, with too many corrections, but the result wasn't so bad. People at the Halloween party seemed to like it.

Iako prvenstveno crtam, ovaj put ću se predstaviti s jednim projektom izrade maske za Noć vještica 2014. godine. Godinu prije toga sam išao na zabavu obučen kao Irac ili nešto što bi sličilo Ircu, pa iako je "maska" imala dosta detalja, nije bila toliko komplicirana kao sljedeće. Mnogi su mi rekli da mi maska nije strašna (što je bit Noći vještica), pa sam 2014. odlučio napraviti nešto strašnije. U to vrijeme je bio aktualan anime "Attack On Titan", pa sam spojio dva elementa - lice Colossal Titana i "rastvoreno lice" koje zapravo bolje funkcionira kao šminka, a ne maska koja se posebno stavlja. Na kraju sam dobio nešto ovakvo:





Bio sam zadovoljan kako je ispalo i bilo je vrlo efektno i dovoljno strašno, jedino što me se moglo teško čuti kroz masku i stalno sam je morao skidati ako sam želio nešto popiti ili pojesti.

Što se tiče same izrade, evo nekih podataka...

Utrošeno vrijeme: 3-4 tjedna
Materijali: alufolija, novinski papir, brašno, ljepljiva traka, balon, karton, kuhinjski papir (ubrus), akrilne boje, zatvarač (50cm), gumena traka, konac, spajalica, superljepilo, tkanina.
Praktičnost (1-5): 3
Ispunjenost očekivanja (1-5): 4




Kao što se može zaključiti iz priloženih materijala, koristio sam se "papir-maše" tehnikom i, očito, dugo je trajalo, pogotovo jer sam u skoro svim fazama projekta pravio promjene. Bio je to prvi put da radim tako nešto i drugi put je bilo lakše (iako kompliciranije), ali o tome u nekom drugom postu...

;-)

nedjelja, 3. srpnja 2016.

Početak

Da odmah bude jasno, nisam umjetnik. Jednostavno, uz svakodnevne nezaobilazne i naporne obveze volim stvarati nešto što će me opustiti, razveseliti, rasteretiti... Pritom ne biram sredstva ni tehnike, počevši od jednostavnih crteža olovkom, preko digitalno obrađenih crteža, do izrade figurica ili maski za Halloween, cosplay i sl. Izbor tema mi je raznovrstan, od filmova i TV serija do animea i stripova. Obožavam znanstvenu fantastiku, često idem na SF konvencije poput SFeraKona ili Marsonikona. Nažalost, više ne čitam niti pišem onoliko koliko bih htio, ali tako to ide kad se dogodi život, nešto uvijek mora pasti u drugi plan.

Dakle, ovo je samo hobi kojim pokušavam pronaći načine kako izraziti svoj unutrašnji svijet i predstaviti ga mogućim zainteresiranim stranama. Ovim ne zarađujem ništa, ali ako ikad u budućnosti netko vidi priliku za kakvu suradnju, slobodno me kontaktirajte. A ako i ne, ovo će biti moj mali trag u ovom velikom svijetu.

Do idućeg (i konkretnijeg) posta...